Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El vicepresident de l’Afganistan contradiu els EUA i l’OTAN: “Resistirem als talibans”

|

- Publicitat -

Dues declaracions contraposades s’han produït gairebé simultàniament a l’Afganistan. Per un cantó l’aparició del portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, en roda de premsa i una declaració a Twitter del vicepresident del govern derrotat, Amrullah Saleh, proclamant-se “president legítim”.

Del cantó dels vencedors, el seu portaveu ha volgut donar una imatge moderada amb afirmacions com:
“Alliberar el país de l’ocupació estrangera és una causa noble”
“La nostra nació és una nació musulmana, tant fa vint anys com ara, però és clar que ara hi ha diferències en comparació amb dues dècades enrere”
“No hem fet mal a ningú intencionadament, si ho hem fet ha estat com a efecte indesitjat dels anys de guerra”
“Estem treballant per formar un govern aviat, tenim totes les fronteres sota control i no hi haurà tràfic d’armes”
“A partir d’ara, l’Afganistan serà un país lliure de drogues. Necessitarem ajuda internacional per crear cultius alternatius”
“Els mitjans podran criticar la nostra feina perquè puguem millorar-la”
“Permetrem a les dones treballar i estudiar. Han de formar part activa de la societat, dins dels límits de l’Islam.”
“No hi haurà represàlies contra qui hagi col·laborat amb les tropes internacionals i els demanem que no abandonin el país i que participin en la reconstrucció”
“Hem donat ordre que ningú entri a les cases particulars. Sabem que hi ha hagut persones que han trucat a les portes de les cases a interrogar i robar. Condemnem aquests fets, que seran perseguits i investigats”
“Hem emès una amnistia que perdona totes les faccions que han lluitat contra els Taliban”

Publicitat

Mentre els experts en el país centreasiàtic posen en dubte aquestes temperades intencions dels vencedors, el vicepresident de l’Afganistan, Amrullah Saleh, diu que és “el president interí legítim” i demana “unir-se a la resistència”. Saleh, ha defensat aquest dimarts que ell és “el president interí legítim” d’acord amb el que estipula la constitució del país. Després de la sortida de l’Afganistan del president Ashraf Ghani i de la caiguda de Kabul, Saleh ha assegurat que ell és al país i ha fet una crida “a tots els líders per garantir el seu suport i consens”. El vicepresident afganès també ha dit que és “inútil” intentar parlar, ara, amb el president nord-americà Joe Biden, i que els afganesos “han de demostrar per sí sols que Afganistan no és el Vietnam i que els talibans no són gens semblants al Vietcong”.

“A diferència dels EUA i l’OTAN, nosaltres no hem perdut la fe i veiem grans oportunitats en el futur. Les amenaces inútils s’han acabat. Uniu-vos a la resistència”, ha piulat Saleh. Diumenge, el vicepresident va afirmar en una altra piulada que ell “mai, sota cap circumstància” capitularia davant dels terroristes talibans ni decebria als “milions” de ciutadans que el segueixen.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut