Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

El TSJC suspèn cautelarment els decrets de creació de les delegacions de la Generalitat a l’Argentina, Mèxic i Tunísia

El Ministeri d’Exteriors considera que aquestes oficines a l’estranger són “nocives” per a l’Estat

Agències 27/11/2019
Primer pla del conseller d'Acció Exterior Alfred Bosch, dimecres 30 d'octubre del 2019. Horitzontal

La sala contenciosa-administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès cautelarment els tres decrets de la Generalitat del mes de juny per crear delegacions a l’Argentina, Mèxic i Tunísia, després que el Ministeri d’Exteriors espanyol hi recorregués en contra a l’octubre. Les delegacions encara no han obert. La decisió es pot recórrer. El Ministeri assegura que l’activitat de les oficines de la Generalitat a l’exterior és “nociva per als interessos de l’Estat” i que tenen un “paper ben definit dins del pla secessionista”. I afegeixen que es pot “preveure” que les noves delegacions seguiran “una línia d’actuació similar”.

En el recurs, el Ministeri demanava la suspensió de l’execució dels decrets de creació per “evitar els perjudicis de difícil o impossible reparació a la imatge d’Espanya i a la política exterior que indubtablement es produiran des que entrin en funcionament”. De fet, l’Advocacia de l’Estat argumenta, en nom del Ministeri d’Exteriors, que “amb caràcter general” les delegacions de la Generalitat a l’exterior han fet “sistemàticament actuacions contràries a l’ordenament vigent” i “als principis d’unitat d’acció a l’exterior, lleialtat institucional, coordinació i cooperació i de servei a l’interès general”.

El Ministeri assegura que amb la creació de les noves delegacions es “persisteix” en la voluntat de la Generalitat de “dotar de projecció internacional al procés de transició nacional o secessionista”, que té en l’àmbit exterior “un dels seus pilars essencials”. A més, afegeixen que la Generalitat té com a objectiu “dotar-se del caràcter de subjecte de dret internacional”. De fet, posa exemples de declaracions o contactes amb organismes internacionals que han mantingut alguns dels delegats a l’exterior d’oficines ja en marxa.

Així, el govern espanyol assegura al TSJC que les delegacions que estan en funcionament “han seguit pautes d’actuació pròpies de subjectes de dret internacional, establint contactes amb ambaixades d’altres països”, seguint “l’estratègia marcada pels dirigents catalans per conduir a Catalunya cap a la independència” i sent “nociva als interessos de l’Estat a la vista que l’objectiu clar i manifest del Govern de la Generalitat d’utilitzar tots els mitjans al seu abast al servei del projecte secessionista”.

El Ministeri també avisa dels “perjudicis d’impossible o difícil reparació a l’interès general” que considera que estan produint aquestes delegacions a la política exterior d’Espanya.

A més, el govern espanyol també considera que la Generalitat no va esperar a “l’emissió dels corresponents informes preceptius” dels ministeris d’Exteriors i Hisenda abans de l’aprovació dels decrets de creació de les noves delegacions.