Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

El TGUE es pronuncia aquest dimecres sobre el recurs de Puigdemont i Comín contra l’Eurocambra per l’escó

|

- Publicitat -

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) es pronunciarà aquest dimecres sobre el recurs dels eurodiputats de Junts Carles Puigdemont i Toni Comín contra l’Eurocambra per la negativa inicial a donar-los l’escó. La sentència del tribunal de primera instància de Luxemburg respondrà al recurs que Puigdemont i Comín van presentar el juny del 2019 contra la decisió de la cambra, aleshores presidida per Antonio Tajani, de no reconèixer-los com a eurodiputats. La decisió del TGUE es podrà recórrer en última instància al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

El cas es remunta al maig del 2019, quan la llista de Junts, de la qual formaven part Puigdemont, Comín i Clara Ponsatí, va guanyar les eleccions europees a Catalunya. En aquell moment, a la formació li pertocaven dos escons. La Junta Electoral Central (JEC) va incloure Puigdemont i Comín en la llista de candidats electes, però la legislació espanyola exigeix el jurament de la Constitució per prendre possessió del càrrec. Cap dels dos ho va fer, de manera que en la llista definitiva no apareixien ni Puigdemont ni Comín. Tampoc hi havia Oriol Junqueras, a qui el Supremo no va deixar sortir de la presó preventiva per jurar la Constitució.

Publicitat

D’aquesta manera, Tajani no els va reconèixer com a eurodiputats a l’espera que els tribunals resolguessin la controvèrsia. Puigdemont i Comín van prendre l’escó finalment al desembre del 2019, quan l’aleshores president de l’Eurocambra, David Sassoli, els va admetre arran de la sentència sobre la immunitat de Junqueras, que establia que la condició d’eurodiputat s’obté únicament per l’elecció a les urnes.

En el recurs sobre el qual s’ha de pronunciar el TGUE, Puigdemont i Comín demanen al tribunal que anul·li les decisions de l’Eurocambra que van portar a negar-los l’escó. A més, reclamen una indemnització per les retribucions mensuals que reben els eurodiputats.

Et pot interessar  Deliri màxim dels fiscals del Suprem: estan convençuts que Puigdemont era el “líder absolut” de Tsunami i hi veuen terrorisme

Arguments de les parts

En la vista celebrada al gener, el lletrat de l’Eurocambra, Niklas Göerlitz, va admetre que la cambra es va trobar en “una situació difícil” després que els candidats de Junts guanyessin les eleccions europees. Göerlitz va defensar que en aquell moment no els podien admetre com a membres perquè no apareixien a la llista enviada per Espanya. En la sessió, el lletrat va apuntar que l’Eurocambra no té poder per qüestionar la llista que remeten els estats membre, tot i que després va admetre que es van desviar posteriorment d’aquest principi “pel caràcter obligatori” de les decisions judicials de la justícia europea sobre Junqueras.

En la sessió, l’advocat de Puigdemont i Comín, Gonzalo Boye, també va denunciar possibles irregularitats de Tajani a l’hora d’atorgar les acreditacions. “Hi havia una intenció política”, va assenyalar l’advocat, tot remarcat que ambdós eurodiputats van patir “discriminació” pel veto inicial a donar-los l’escó.

Al seu torn, l’advocada de l’Estat espanyol davant la Unió Europea, Andrea Gavela, va defensar la desestimació del recurs en considerar que “ja s’han reparat els danys” causats a Puigdemont i Comín. Gavela va afirmar que el jurament de la Constitució és un procediment “perfectament legítim i raonable”, però va admetre que el text de la llei electoral espanyola “no és gaire afortunat en vista de les dificultats que està generant”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut