Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

El Suprem “criminalitza” i “persegueix” l’ideari independentista per quedar-se amb la causa de l’1-O

L’advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, considera que la interlocutòria del Tribunal Suprem que rebutja remetre la major part de la causa de l’1-O al TSJC utilitza argumenta que “criminalitzen” […]

Redacció
Redacció 29/12/2018
Exterior del Tribunal Suprem / ACN

L’advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, considera que la interlocutòria del Tribunal Suprem que rebutja remetre la major part de la causa de l’1-O al TSJC utilitza argumenta que “criminalitzen” i “persegueixen” l’ideari independentista. Així, segons ella, el tribunal considera delictius uns fets concrets perquè tenien objectius independentistes, cosa que “criminalitza la llibertat ideològica i vulnera els drets fonamentals”. Roig ha anunciat que no recorreran la decisió, perquè teòricament no es pot recórrer, però sí presentarà un escrit formal de protesta i reiterarà la queixa a l’inici del judici.
En declaracions a l’ACN, la lletrada del president d’Òmnium Cultural també ha dit que la sala “ha comprat l’argumentació de la fiscalia”, segons la qual la internacionalització del debat independentista també és delicte, i ha criticat que els magistrats hagin utilitzat fragments de l’escrit d’acusació de la fiscalia on es parla d’articles periodístics a mitjans internacionals o conferències a la seu del Consell d’Europa. “Els preocupa molt, i la preocupació es tradueix en criminalització, no només de la mobilització ciutadana, sinó del mer fet de traspassar fronteres de l’estat amb aquest debat sobre l’independentisme”, ha dit.

La lletrada lamenta que la resolució judicial no entra al fons de l’assumpte, sinó que es queda en aspectes formals i usa arguments de la fiscalia, i no arriba a demostrar que els suposats fets estrictament delictius es van cometre fora de Catalunya. Així, considera que el Suprem ha volgut alleugerir la causa i el judici, i ha deixat fora del cas cinc dels sis antics membres de la Mesa del Parlament, quan justament la querella de la fiscalia al TS es va interposar contra aquests parlamentaris.

Roig ha anunciat que en els propers dies presentaran un escrit per deixar constància formal de la protesta contra aquesta interlocutòria, i en el tràmit de qüestions prèvies, a l’inici del judici, tornarà a reproduir els mateixos arguments i denúncies, com ha fet des de l’inici del procediment judicial. “Acudirem a totes les instàncies que tinguem a l’abast per discutir la competència del Tribunal Suprem, ja que és un tribunal d’excepció”, ha conclòs.