Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El primer ministre de Gibraltar compara Sánchez amb Franco i destrossa “l’acord històric” espanyol

Picardo assegura que els compromisos per escrit exhibits pel Gobierno són "trossos de paper que no tindran efectes legals"

|

- Publicitat -

ACN Barcelona .- El primer ministre de Gibraltar, Fabián Picardo, ha advertit al president espanyol, Pedro Sánchez, “la sobirania” del penyal “seguirà sent britànica”. Picardo ha contestat en una declaració institucional a l’anunci de Sánchez, que aquest dissabte ha assegurat que aprovarà l’acord del Brexit després d’aconseguir que el dret de veto espanyol a qualsevol canvi entre la relació entre Gibraltar i la UE. En una compareixença des de la Moncloa, el president espanyol ha obert la porta a una cosobirania espanyola i britànica del penyal. En una declaració institucional, Picardo ha contradit aquestes afirmacions i ha apuntat que els compromisos per escrit exhibits per Sánchez “són trossos de paper que no tindran efectes legals” i “no condicionaran” el futur dels gibraltarenys.
Sánchez ha explicat que ha aconseguit una declaració conjunta del Consell Europeu i la Comissió i un reconeixement per escrit del govern britànic que garanteix que “la relació de Gibraltar amb la Unió Europea” requereixi sempre el vistiplau de Madrid.

Aquests documents, per Picardo, són tan sols “declaracions polítiques” que “no volen dir res” davant d’un text legal i la “determinació” del poble del penyal, que ha votat en repetides ocasions la seva voluntat de pertànyer al Regne Unit. “El futur de Gibraltar és un futur totalment britànic”, ha assegurat, abans de reiterar que l’anunci de Sánchez no reflecteix “cap posició nova per molt que hagi intentat de presentar-ho així”.

Publicitat

A més, el primer ministre ha comparat l’actitud del socialista en relació a la Roca amb la del dictador Francisco Franco. “Perseguint la sobirania de Gibraltar, no està fent res més que imitar el mandat del mateix ‘Generalíssim'”, ha apuntat.

Et pot interessar  Sánchez accepta modificar la llei d'amnistia per donar "més garanties" a Puigdemont

Tot seguit, ha considerat que “per passar pàgina” amb el franquisme “seria més efectiu” un canvi de posició pel que fa a Gibraltar que no pas “moure les restes d’un home mort d’un lloc de Madrid a un altre”, en referència al trasllat del cos del dictador fora del Valle de los Caídos, impulsat pel govern socialista.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut