Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

El president mexicà exigeix a Felipe VI que demani perdó pel genocidi espanyol durant la colonització

Andrés Manuel López Obrador, president de Mèxic, ha enviat una carta al Gobierno i adreçada a Felipe VI en què demana al Borbó que Espanya es disculpi pels abusos de […]

Gerard Sesé 26/03/2019
Felipe VI, Josep Borrell i López Obrador

Andrés Manuel López Obrador, president de Mèxic, ha enviat una carta al Gobierno i adreçada a Felipe VI en què demana al Borbó que Espanya es disculpi pels abusos de la conquesta. La ideà del polític mexicà és que les autoritats espanyoles reconeguin els abusos comesos durant la conquesta per aconseguir una mena de reconciliació històrica de cara a 2021, quan es compliran 200 anys de la independència de Mèxic.

Pel Gobierno, ni parlar-ne

El Gobierno ha rebutjat “amb tota fermesa” el contingut de la carta i lamenta “profundament” que hagi transcendit a l’esfera pública. L’equip de Pedro Sánchez considera que els fets de fa 500 anys no es poden jutjar “a partir de consideracions contemporànies”. I afegeix que els dos pobles “germans” han sabut “sempre” llegir el “passat compartit sense ira” i amb una perspectiva “constructiva” com a “pobles lliures amb una herència comuna i una projecció extraordinària”.

L’executiu estatal ha aprofitat per reiterar la “disposició” per treballar conjuntament amb el mexicà i “intensificar” les relacions “d’amistat i cooperació” entre ambdós països.