Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El PP fa xantatge amb la renovació del CGPJ perquè el Gobierno retiri la reforma del TC “pactada amb ERC”

|

- Publicitat -

El PP ara s’obre a negociar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Constitucional, amb una condició: que el Gobierno reculi amb la reforma del TC, que s’ha de votar dijous.

Els populars estan disposats a prioritzar aquesta renovació del CGPJ per davant del canvi de model que reclamen. Així doncs, accepten que la renovació es faci amb el model actual, però reclamen que després s’obre un termini de sis mesos perquè el mateix CGPJ qui proposi un canvi del sistema d’elecció dels seus membres.

Publicitat

La direcció del PP ha aprovat una ‘proposta per reforçar la independència judicial’ que planteja canvis en la manera com s’escullen els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que precisament tenen el mandat caducat des de fa gairebé tres anys per la negativa dels mateixos populars a pactar la renovació.

La proposta arriba tres dies abans que el Congreso debati —i previsiblement aprovi gràcies als vots del govern espanyol i els socis— la iniciativa del PSOE per reformar la Llei del CGPJ i permetre-li escollir els dos magistrats del TC pendents de la seva designació.

El serial dels òrgans judicials que no té fi

Fins ara, el CGPJ té limitada la seva capacitat de fer nomenaments fruit d’una altra reforma de l’executiu espanyol que deixava l’òrgan de govern dels jutges sense aquesta capacitat per evitar que la majoria conservadora —que té el mandat caducat des de fa tres anys— continués situant càrrecs.

La reforma, però, impedia que el CGPJ nomenés també els dos membres del Tribunal Constitucional que li pertoca designar, cosa que impedeix rellevar els quatre membres que pertoquen al govern espanyol (dos) i al CGPJ (dos) des del 12 de juny.

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua inicia converses amb grups del Congrés per recórrer la proposta educativa del País Valencià

Per aquest motiu el Gobierno va impulsar una nova reforma que es vota dijous al Congrés i que només obre la porta al fet que el CGPJ designi aquests dos magistrats. L’objectiu de la Moncloa és que el bloqueig del CGPJ no es traslladi també a l’alt tribunal.

El PP condiciona la negociació sobre la renovació del CGPJ al fet que el govern espanyol retiri aquesta reforma “pactada amb ERC”. A més, vol que un cop rellevats els membres del CGPJ, a nova cúpula dels jutges es posi a treballar sobre la reforma del model.

Els populars també reclamen que el fiscal general de l’Estat no pugui haver estat en política els cinc anys anteriors al seu nomenament, i que el president del CGPJ i del Tribunal Supremo sigui elegit realment pels vocals d’aquest òrgan, i no pels partits.

El Gobierno respon que cal “complir la Constitució” primer

La portaveu espanyola, Isabel Rodríguez, ha reaccionat a la iniciativa del PP recordant-los que la seva obligació és “complir la Constitució” fent possible la renovació de l’òrgan de govern dels jutges. Primer, segons Rodríguez, cal complir la carta magna, i “després” poden presentar el seu model alternatiu.

Paral·lelament, el ple del CGPJ es reunirà aquest dilluns d’urgència per emetre un informe que previsiblement serà crític amb la iniciativa de l’executiu espanyol. Vuit magistrats conservadors impulsen un document crític amb el govern espanyol. Si prospera la reforma del govern espanyol, a més, el CGPJ té a la seva potestat no nomenar els dos magistrats del TC, perquè la llei no estableix cap termini.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut