Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

El Parlament Europeu demana un alto el foc “permanent” a Gaza i el “desmantellament” de Hamàs

Els eurodiputats també reclamen l'alliberament dels ostatges i garantir l'accés humanitari a la Franja

|

- Publicitat -

El Parlament Europeu ha demanat aquest dijous un alto el foc “permanent” en la guerra entre Israel i Hamàs a Gaza. Amb 312 vots a favor, 131 en contra i 72 abstencions, la cambra comunitària ha aprovat una resolució plantejada conjuntament entre els socialdemòcrates, liberals i els Verds que també reclama l’alliberament “incondicional” de tots els ostatges i el “desmantellament” de Hamàs. A més, el text apunta que la resposta militar d’Israel ha estat “desproporcionada” perquè, remarca, “ha causat un nombre de víctimes civils sense precedents”.

La resolució indica que ambdues parts del conflicte han de “distingir en tot moment” entre població civil i combatents. “La presa d’ostatges i l’atac deliberat contra civils són dues violacions greus de la legislació internacional”, subratllen els eurodiputats. “Els atacs només s’han de dirigir a objectius militars. Els civils i les infraestructures civils no han de ser objecte d’atac”, insisteixen.

Publicitat

El text també demana que es garanteixi l’accés “urgent i complet” d’ajuda humanitària a la Franja de Gaza i expressa la “profunda preocupació pel greu i ràpid deteriorament de la situació humanitària”. Així, subratlla “la urgent necessitat d’un accés humanitari ple, ràpid, segur i sense traves a tota la Franja”, així com també de la “restauració immediata d’infraestructures civils”.

D’altra banda, el text defensa una resolució política al conflicte que passi per la solució dels dos estats. Aposta per reprendre “immediatament” el procés de pau i la “plena normalització de les relacions” entre Israel i els estats àrabs a canvi de la “retirada total” d’Israel dels territoris ocupats. A més, els eurodiputats denuncien l’augment dels atacs de colons contra palestins i demanen sancions contra els qui violin els drets humans i la legislació internacional.

Et pot interessar  El Parlament Europeu diu que el Corredor Mediterrani és una "xarxa clau" i insta a que estigui completat abans del 2030

Finalment, la resolució demana que els responsables de violacions de drets humans hagin de “retre comptes”, tant per la presa d’ostatges com pels atacs contra civils.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut