Dijous, 13 de maig de 2021 - Edició 1021
La República

El paperot d’Asens: Des de “desconfiar” del Gobierno a dir que “s’ha avançat molt”

Per una banda es queixa que “ha perdut la paciència” i per l’altra es felicita perquè la pressió de Podemos ha aconseguit que el PSOE accepti que hi ha un “conflicte polític a Catalunya” tot i que reconeix que no s’ha fet res per iniciar la resolució

Redacció
Redacció 09/12/2020
El portaveu dels comuns al Congrés, Jaume Asens

El paperot de Jaume Asens cada vegada que ha de defensar el Gobierno sembla tret d’una diagnosi de bipolaritat extrema. Per una banda es felicita per les conseqüències de la pressió de Podemos al PSOE, però, per l’altra, assegura que desconfia dels ministres socialistes i que ha perdut la paciència. Fa temps que Asens està descol·locat a Podemos i és força incomprensible que no abraci una opció independentista per a lluitar per les causes justes catalanes.

El portaveu d’Unides Podem al Congreso ha assegurat respecte l’indult i la reforma del delicte de sedició que ha estat molt temps callat i ha estat “molt lleial” al govern espanyol però que ha perdut la paciència. En una entrevista a ‘Els Matins de TV3’, ha demanat “voluntat política” a l’executiu de Sánchez i espera que la “lentitud” amb aquestes qüestions no sigui per càlculs electorals. En referència que el PP condicioni ara la reforma del poder judicial al fet que no s’indulti els presos de l’1-O, Asens ho ha considerat “inassumible” i ha defensat que les “amenaces o xantatge” del PP no han de frenar la voluntat de reformar la llei. Per això, ha dit que en les pròximes setmanes es portarà una proposta al Congrés.

Asens ha considerat que l’indult “s’està tramitant de manera massa lenta” i tot i que no hi ha un calendari establert per aquests casos, el portaveu d’Unides Podem ha considerat que quan el tema arribi al Consell de Ministres “si hi ha voluntat política es podrà fer molt ràpid”. Primer, segons ha dit, el Tribunal Suprem ha d’enviar el seu informe sobre la petició de l’indult i ha acusat l’alt tribunal de tardar massa “deliberadament” en enviar aquest informe preceptiu. En cas que l’enviï ja, Asens creu que encara hi hauria temps de resoldre la qüestió abans de les eleccions a Catalunya previstes per al 14 de febrer. “Hem de passar de les promeses als fets, no podem esperar més”, ha conclòs.

El portaveu d’Unides Podem espera que les “amenaces i xantatges” del PP no condicionin el PSOE i que el partit de Pedro Sánchez no encari amb lentitud els indults i la reforma del Codi Penal per càlculs electorals.

“Potser el PSOE ho està endarrerint perquè vol recuperar vot de Cs. Són especulacions, no tinc cap element objectiu”, ha apuntat.

Asens ha criticat les declaracions del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, en què es desdiu de presentar la reforma del delicte de sedició abans d’acabar l’any. “Aquesta declaració del ministre no és seriosa. No pot ser que amb una setmana de diferència canviï amb una qüestió tan central per a la normalització del conflicte i no doni una explicació. Que es desentengui de les seves paraules a mi em preocupa”, ha afegit. I és que, segons Asens, si hi ha una reforma del Codi Penal en marxa, això facilitaria que s’atorgués l’indult als presos de l’1-O.

Finalment, Asens ha dit que li hagués agradat trobar més acompanyament per part de JxCat i ERC pel que fa a les reivindicacions de la reforma del Codi Penal i de l’indult. Ha retret als partits independentistes que no hagin plantejat una proposta legislativa sobre l’amnistia i que tampoc s’hagin esforçat a empènyer per les altres dues vies: la reforma del delicte de sedició i l’indult. Per a Asens, l’amnistia és si no impossible, “altament improbable” en la situació actual.