Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El Japó abocarà al mar l’aigua radiocativa de la planta nuclear de Fukushima

|

- Publicitat -

El Govern del Japó ha anunciat que ha pres la decisió d’alliberar l’aigua radioactiva tractada de la planta nuclear de Fukushima, malmesa, al mar. Ho farà després d’haver determinat que no comporta problemes de seguretat per als éssers humans o el medi ambient, i entre les crítiques internacionals que ja han arribat davant la decisió. El primer ministre japonès, Yoshihide Suga, s’ha reunit aquest dimarts amb membres del seu gabinet per formalitzar aquesta decisió, que arriba una dècada després del terratrèmol i el tsunami de 2011 que va provocar el pitjor desastre nuclear del Japó, amb tres dels sis reactors de Fukushima afectats.

“L’eliminació de l’aigua tractada és un tema inevitable en el desmantellament de la planta de Fukushima Daiichi”, ha explicat Suga en la reunió. A més, ha detallat que el pla s’implementarà “al mateix temps que es garanteix que els estàndards de seguretat siguin aprovats per un ampli marge i es prenguin mesures fermes per evitar els danys”, recull Kyodo. Es posa així fi al debat –que ha durat més de set anys– sobre què fer amb aquesta aigua emmagatzemada, que es preveu que ompli els tancs de la instal·lació nuclear a mitjans de l’any 2022. Al setembre, l’aigua emmagatzemada ascendia a 1,23 milions de tones i omplia 1.044 tancs.

Publicitat

El procés començarà d’aquí a dos anys i podria durar dècades, segons les previsions de les autoritats. Un subcomité del Ministeri d’Economia, Comerç i Indústria va concloure al febrer de 2020 que alliberar l’aigua al mar i evaporar-la eren opcions viables, encara que la primera era tècnicament més factible, una mesura a la qual dona suport per l’Agència Internacional d’Energia Atòmica. Els pescadors i residents locals s’han oposat a aquesta solució per por que els consumidors evitin el marisc de la zona si s’hi aboca l’aigua de Fukushima, mentre que organitzacions de la societat civil han mostrat preocupació per l’impacte ambiental que podria tenir aquest abocament.

En clau internacional, Corea del Sud és un dels països que prohibeix les importacions de mariscs i altres productes agrícoles de la zona per les filtracions que es van produir després del desastre de 2011, restriccions a les importacions que podrien augmentar després d’aquesta decisió. Corea del Sud ja ha expressat el seu rebuig a la decisió de Tòquio, i s’han organitzat protestes als carrers de Seül per manifestar-s’hi en contra, informa Yonhap. El Ministeri d’Afers exteriors sud-coreà també ha sostingut que la decisió “pot tenir un impacte directe i indirecte en la seguretat del nostre poble i del medi ambient circumdant”.

També els Estats Units s’ha referit a la decisió, assenyalant que el Govern japonès “en aquesta situació única i desafiadora” ha estat “transparent en la seva decisió i sembla haver adoptat un enfocament d’acord amb les normes de seguretat nuclear acceptades a nivell mundial”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut