Dilluns, 30 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

El govern britànic confirma que el Regne Unit participarà definitivament a les eleccions europees el 23 de maig

L’Estat espanyol perd 5 diputats que havia d’obtenir per la sortida dels britànics

Agències 07/05/2019
Jean-Claude Juncker, Theresa May

El govern britànic ha confirmat que el Regne Unit participarà definitivament a les eleccions europees el 23 de maig, ja que no hi ha “prou temps” per ratificar l’Acord de Retirada a temps per evitar la participació en els comicis. Malgrat que l’executiu de Theresa May està en negociacions amb els laboristes per aconseguir el suport al text de sortida, el seu cap de gabinet David Lidington ha reconegut aquest dimarts que “no serà possible” tancar un pacte abans de la data en què s’haurien de celebrar les eleccions. Al Regne Unit els comicis es fan els dijous i, per això, les eleccions europees seran el 23 de maig, mentre que, per exemple, a Espanya són el 26 de maig, un diumenge.

Ara el govern de May es proposa arribar a un acord amb els laboristes i ratificar l’Acord de Retirada “abans del recés d’estiu” i evitar que els eurodiputats britànics electes al maig no ocupin els escons el 2 de juliol, quan es constitueix la nova Eurocambra.

“Idealment ens agradaria una situació en què aquests eurodiputats no hagin d’ocupar mai l’escó al Parlament Europeu”, ha assegurat Lidington.

Implicacions per Espanya

Amb una eventual sortida del Regne Unit, està previst que l’Eurocambra passi de 751 a 705 eurodiputats i que alguns estats tinguin més representació, com l’espanyol que n’hauria d’obtenir 5 més. Segons fons parlamentaries, en el moment en què els britànics abandonin el bloc podran esdevenir eurodiputats els 5 primer candidats amb més vots per Espanya que hagin quedat a les portes del Parlament a les eleccions europees del 26 de maig.