Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1479
La República

El Gobierno té por que la justícia espanyola passi pel sedàs del Tribunal dels Drets Humans Europeu

El Govern ha rebutjat ratificar el protocol 16 de la Convenció Europea de Drets Humans, que estableix la possibilitat que els tribunals nacionals, és a dir el Tribunal Suprem i […]

Redacció 30/10/2018
La ministra de Justícia, Dolores Delgado, arribant a la comissió de Justícia al Congrés, el 10 d'octubre de 2018 (Horitzontal)

El Govern ha rebutjat ratificar el protocol 16 de la Convenció Europea de Drets Humans, que estableix la possibilitat que els tribunals nacionals, és a dir el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional, demanin opinió al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) abans d’emetre una sentència que pugui entrar en conflicte amb els drets establerts en el conveni europeu. L’Executiu recorda que a Espanya estan protegits els Drets Humans.

Aquesta és la resposta per escrit del Gobierno de Pedro Sánchez al senador de En comú Podem, Marea Joan Comorera, sobre si en aquesta legislatura s’iniciaran els tràmits per a la ratificació d’aquest protocol, en vigor des de l’1 d’agost d’aquest any. El senador per Barcelona va registrar el passat mes d’agost un escrit en el qual recordava que el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va demanar a l’Executiu aquesta ratificació després que una desena de països, entre ells França, ho fessin.

Ribó va remetre una carta a Sánchez instant-lo a la ratificació i el va advertir que en cas contrari es crearia “una falta de garanties de drets humans” a Espanya. Davant d’això, l’Executiu ha explicat en la seva resposta, a la qual ha tingut accés Europa Press, que si bé hi ha països que han decidit plasmar la seva signatura, “no existeix en l’actualitat una opinió favorable” perquè Espanya ho faci.

Aquesta resposta, registrada el passat dia 26, també remarca que molts altres estats membre del Conveni de Roma tampoc han ratificat el Protocol, ja que tal com es va acordar en la Conferència De Brighton la signatura és “opcional”. La decisió depèn de les “característiques dels seus sistemes judicials, la compatibilitat amb el funcionament d’altres mecanismes o per altres raons tècniques de conveniència sospesades pels òrgans implicats”, afegeix el Govern.