Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El Gobierno referma l’aliança amb el Marroc amb un nou acord i evita parlar de la suposada implicació a l’espionatge

|

- Publicitat -

Espanya i el Marroc han acordat l’obertura de les fronteres de Ceuta i Melilla “en els dies vinents” segons ha anunciat en declaracions als mitjans el ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel Albares. L’acord s’ha pactat en el marc de la segona reunió que el ministre manté amb el seu homòleg marroquí, Nasser Bourita, des del canvi de postura de l’executiu estatal entorn del Sàhara occidental, en un acostament d’Espanya al règim alauita.

“Volem que l’obertura es produeixi de forma ordenada i gradual”, ha dit Albares, tot afegint que la data definitiva la donarà el ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska. El mes de juny, d’altra banda, es reunirà el grup de treball sobre delimitació d’espais marítims a Espanya.

Publicitat

El titular de la cartera espanyola d’exteriors ha explicat que la finalitat de l’obertura de fronteres és, també, “reduir el comerç atípic” entorn d’aquesta barrera territorial, i ha subratllat que forma part de la recuperació “ordenada i gradual” de les relacions amb el Marroc, també en relació amb la circulació de persones.

Pegasus no apareix

D’altra banda, preguntat sobre la presumpta participació del Marroc en el cas d’espionatge a polítics espanyols a través del programari Pegasus, Albares ha recordat que les relacions internacionals “es basen en fets, i no en conjectures” i ha subratllat que no volia “entrar en conjectures sobre cap país del món”.

També ha indicat que “l’esperit” de la nova etapa de relacions entre ambdós països està basat en el “respecte mutu” i en la “renúncia a accions unilaterals”.

Albares ha fet aquestes declaracions després d’haver participat a Marràqueix a la primera reunió a l’Àfrica de la coalició contra el Daesh. Sobre aquest extrem Albares ha afirmat que Espanya “coneix i participa de l’estabilitat al Sahel, lloc on es focalitza el terrorisme”.

Et pot interessar  Aragonès exigeix "responsabilitats polítiques" pel 'cas Pegasus' després que el jutge rebutgi arxivar la investigació
Publicitat

Opinió

Minut a Minut