Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El Gobierno no té previst eliminar la sedició a la reforma del Codi Penal espanyol

|

- Publicitat -

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, defensa la reforma del Codi Penal i la modificació de la tipificació de delictes com els de rebel·lió i sedició però garanteix que el canvi “es portarà al més ampli debat”. “Algú té dubte que hem de donar una volta a aquests delictes per ajustar els atacs a la Constitució que es poden donar en una situació nova?”, ha dit Campo durant la seva compareixença a la comissió de Justícia. En aquest sentit, ha dit que tot plegat s’haurà “d’analitzar” i ha negat que existeixi “cap compromís” amb algun partit per fer la modificació. El titular de Justícia també ha defensat el nomenament de Dolores Delgado com a Fiscal General de l’Estat i la necessitat de renovar el Consell General del Poder Judicial.

Durant la seva compareixença a la comissió de Justícia i a preguntes dels grups de l’oposició, el ministre ha defensat la reforma del Codi Penal per adaptar-se a noves situacions. En aquest sentit, el titular de Justícia ha recordat que l’any 2015 es va fer una “revisió del delicte de terrorismes perquè els supòsits van canviar”.

Publicitat

En referència als delictes de sedició i rebel·lió, ha negat “s’ho creguin o no”, que “existeixi cap compromís amb un partit” per fer la modificació. El ministre s’ha referit així a la publicació del diari El Mundo que assegura avui que el govern espanyol planteja un nou tipus de sedició “a mida” del líder d’ERC, Oriol Junqueras.

Campo s’ha preguntat també: “Algú té algun dubte que li hem de donar una volta a aquests delictes per ajustar els atacs a la Constitució que es poden donar en situacions noves?”. I ha insistit que es portarà “al més ampli debat” qualsevol reforma de delictes de rebel·lió, sedició o delictes sexuals. “S’ha d’analitzar tot i ens discutirem, no en tinc cap dubte, però no ens desgastem en debats estèrils. Canalitzem les nostres energies en el que ens uneix”, ha dit.

El ministre ha respost així a les interpel·lacions dels grups independentistes com JxCaT o la CUP, que li ha preguntat si pensava “reescriure en un pergamí els delictes de sedició i rebel·lió”. “Senyora Vehí, crec que la metàfora del pergamí aquí ni es aplicable”, li ha dit.

També ha donat resposta a les crítiques dels partits com el PP o Vox, que ha acusat el govern d’estar buscant amb aquestes mesures un “indult encobert”.

“No els avancem al delicte”

D’altra banda, el ministre ha defensat el nomenament de Delgado com a Fiscal General de l’Estat davant de les crítiques de l’oposició. En aquest sentit, ha recordat que “el mandat constitucional és clar”, en referència al passos que s’han seguit fins ara, i ha demanat que esperin a la seva compareixença a la comissió, el proper 20 de febrer. “No ens avancem al delicte i a la condemna. El govern ha exercit una garantia constitucional”, ha remarcat.

Pel que fa a la renovació del CGPJ, el portaveu dels comuns, Jaume Asens, el diputat de Cs, Edmundo Bal, i la d’ERC, Carolina Telechea, han criticat que s’hagin fet nomenaments de magistrats estant en funcions. “És una anomalia democràtica absoluta i se situa fora de la legalitat i, fins i tot, de la legitimitat”, ha dit Asens.

En aquest sentit, Campo ha dit que ni el TC ni el CGPJ són responsables d’estar en funcions perquè “són objectes de negociació i no subjectes”. “És la nostra responsabilitat i sobretot la d’aquells partits que es diuen d’Estat”, ha insistit. “Tenim la obligació de fer-ho d’acord amb la normativa vigent, després ja entrarem en el debat sobre els mecanismes”, ha afegit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut