Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Gobierno “més progressista” segueix donant via lliure a entitats feixistes que fan actes d’apologia de la dictadura

|

- Publicitat -

Entitats feixistes continuen organitzant impunement actes d’apologia de la dictadura de Francisco Franco a Espanya mentre que la nova llei de memòria històrica, que prohibirà els actes d’exaltació franquista, segueix sense data d’aprovació definitiva. L’organització Movimiento Católico Español ha convocat per a aquest diumenge, 28 de març, un tour per Madrid per celebrar la caiguda de la capital espanyola en mans dels franquistes. La delegació del govern espanyol a Madrid permetrà “l’acte d’afirmació nacional en l’Arc de la Victòria”, tal com l’anuncia el moviment a les xarxes socials en una pancarta amb l’escut de l’àguila utilitzat pel règim franquista i l’emblema falangista del jou i les fletxes.

Fonts de la vicepresidència primera expliquen a l’ACN que encara no poden posar data a l’aprovació de la nova llei de memòria històrica que hauria de permetre acabar amb la impunitat d’aquestes exaltacions del franquisme. L’avantprojecte es va aprovar el setembre de 2020 però encara falta recavar algun informe, portar-ho de nou al Consell de Ministres i iniciar la tramitació parlamentària.

Publicitat

L’avantprojecte de llei també preveu l’extinció d’organitzacions com la Fundació Francisco Franco que segueixen exaltant la dictadura i que a altres països, com Alemanya, que també han tingut règims dictatorials seria impensable. Una altra entitat feixista com Juventud Patriota va organitzar un homenatge al febrer a la División Azul en què una jove nazi va pronunciar un discurs antisemita.

La fiscalia investiga les seves declaracions com a un possible delicte d’odi però el ministeri públic encara no ha decidit si demanarà obrir una causa judicial contra ella. Fonts de la fiscalia madrilenya expliquen a l’ACN que la investigació segueix i s’estan realitzant les diligències que es van sol·licitar. A l’acte també hi van participar organitzacions com la Falange o España 2000.

Et pot interessar  El govern espanyol amenaça amb recursos al TC contra les lleis de memòria històrica dels governs del PP i Vox

La nova llei considerarà “actes contraris a la memòria democràtica” aquells esdeveniments que comportin “descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes o dels seus familiars, i suposin exaltació personal o col·lectiva, de l’aixecament militar, de la guerra o de la dictadura”. Les convocatòries d’aquests actes es consideraran infraccions molt greus que suposaran multes d’entre 10.001 a 150.000 euros.

Mentrestant, el tour de diumenge també inclourà una missa al Valle de los Caídos i una visita al panteó de Franco al cementiri de Mingorrubio El Pardo on va ser traslladat després de l’exhumació. Fonts de la delegació del govern a Madrid asseguren que se’ls ha comunicat la manifestació i que els organitzadors han manifestat que hi aniran unes 50 persones “complint totes les mesures sanitàries” i que serà “en contra de l’aplicació de l’actual llei de memòria històrica”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut