Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El Fons Català de Cooperació reivindica l’acollida més enllà d’Ucraïna

|

- Publicitat -

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) recorda que arreu del món hi ha espais “foscos” sense drets on s’amunteguen persones en camps de refugiats i que la realitat migratòria que s’ha donat amb la guerra a Ucraïna és tota una “excepció”.

En aquest sentit, el director de l’entitat, David Minoves, exigeix, en declaracions a l’ACN, “tancar els camps i obrir fronteres” i deixar de veure la migració com un problema perquè és un fet connatural de l’espècie humana: “No podem estar criminalitzant-la constantment”. Una trentena d’ajuntaments vinculats al Fons Català de Cooperació organitzen actes aquest dilluns, 20 de juny, per commemorar el Dia Mundial de les Persones Refugiades i exigir “vies legals i segures”.

Publicitat

Minoves explica que al món hi ha més de 100 milions de desplaçats forçats per conflictes armats i reclama que la protecció sigui aplicable a aquestes persones perquè no quedin atrapades rere la tanca de les fronteres. “La migració és un dret i l’acollida una obligació”, reivindica el director del FCCD.

La frontera de Medyka

El responsable del Fons Català de Cooperació n’ha parlat des del punt fronterer de Medyka, a Polònia, on s’ha concentrat el gruix de les migracions forçades provocades per la guerra d’Ucraïna. Després de quatre mesos, però, la intensitat del pas de persones s’ha reduït considerablement, han desaparegut les cues i també els punts d’assistència de persones al costat polonès de la frontera.

Actualment, molta de la gent que travessa cap a Ucraïna són persones que intenten tornar: “Creuen que es donen les condicions i no volen seguir vivint fora de casa”, apunta Minoves. També n’hi ha que entren i surten per visitar els homes de la família, que no han pogut fugir de la guerra per si cal servir a l’exèrcit. “Hi ha famílies trencades”, es lamenta el director del Fons.

Al costat ucraïnès de la frontera el principal problema és ara el pas de vehicles. Centenars de camions s’amunteguen al voral de la carretera que connecta Lviv amb Medyka esperant el seu torn per creuar a l’altra banda. Els temps d’espera poden arribar a ser d’una setmana sencera.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut