Dijous, 22 d'abril de 2021 - Edició 1001
La República

El cas Kitchen segueix destapant porqueria: apareix Rajoy com “el Barbas”

L’expresident espanyol surt citat a l’informe policial sobre l’espionatge de l’operació Bárcenas també amb el sobrenom de “el Asturiano”

Avatar
Agències 10/09/2020

Un informe de la Unitat d’Assumptes Interns de la Policia Nacional remès a l’Audiència Nacional vincula amb l’espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas dins de l’Operació Kitchen a l’expresident de Govern Mariano Rajoy, tal com ja us explicàvem ahir.

Detallant la informació, resulta que a M.R. se’l cita amb el malnom de “el Asturiano i també com “el Barbas”, que és el que utilitzaven els policies suposadament concertats amb l’excomissari José Manuel Villarejo, segons ha acreditat la investigació judicial.

L’informe, a què ha tingut accés Europa Press, està datat el 29 d’octubre de 2018 i es va remetre al titular de Jutjat Central d’Instrucció Número 6. S’hi s’analitzen els “projectes” de Villarejo, el policia empresonat des de la seva detenció el novembre de 2017, especialment per ser la persona que es va encarregar “del maneig com a informador” de Sergio Ríos Esgueva, el xofer de la família de Bárcenas.

Malgrat que la finalitat de l’operació anomenada Kitchen o Cuina es defineix a la nota intervinguda a la carpeta Kit com la ‘localització de documents de l’objectiu”, diuen els policies en referència a Bárcenas, “es dedueix que, en realitat, es tractaria d’una operació encaminada a la localització d’aquests documents i arxius d’àudios comprometedors”.

Afers Interns sosté que l’operació va tenir un “resultat positiu i estaria coordinada pel llavors secretari d’Estat de Seguretat”, en referència a Francisco Martínez, i afegeix entre parèntesis: “Amb coneixement del “Asturiano” i del “Largo”. La investigació ha determinat que els policies que operaven al costat de Villarejo cridaven “Asturiano” a Mariano Rajoy (l’altre sobrenom era el “Barbas”). Per la seva banda, “El Largo” és el malnom de l’advocat Javier Iglesias Redondo.

La Fiscalia Anticorrupció compte, a més, amb missatges de Francisco Martínez, enumero dos del Ministeri de l’Interior (i investigat en el ‘cas Villarejo’ ), en què reconeix que si ell acaba declarant també, ho farà Mariano Rajoy.

Els agents afegeixen al seu informe que, al principi, l’Operació Kitchen es va justificar com l’intent d’esbrinar “la possible ubicació” de documentació que Luis Bárcenas tindria oculta en un “amagatall només conegut per ell per informar-ne immediatament a l’Autoritat Judicial”. Els investigadors apunten que “fins al moment” no hi ha constància.