Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Egipte obre el pas de Rafah: els primers camions d’ajuda humanitària entren a Gaza

L'ONU ha elevat fins als 1,4 milions els desplaçats per la guerra a Gaza

|

- Publicitat -

El pas de Rafah, la frontera de Gaza amb Egipte, finalment s’ha obert perquè entrin els primers camions d’ajuda humanitària promesos, una vintena aproximadament, dels 100 diaris que els ciutadans palestins necessitaven abans de l’esclat de la guerra; a la vegada, també es permetrà la sortida de refugiats. Després que els Estats Units d’Amèrica asseguressin que el pas s’obriria, finalment això ha passat a partir de les 10.00 hores del matí hora local –les 09.00 hores a Catalunya-, tot i que es desconeix quant de temps romandrà obert.

Així, tal com han anunciat els EUA, Egipte ha obert aquest dissabte al matí el pas fronterer de Rafah i han entrat a la Franja de Gaza els primers camions d’ajuda humanitària carregats amb menjar envasat, aigua, material mèdic i medicaments. Inicialment, està previst que només es permeti l’entrada de 20 camions de gran tonatge amb ajuda humanitària i no està clar si els ciutadans estrangers o amb doble nacionalitat podran també creuar la frontera cap a Egipte. En paral·lel, Israel ha demanat als seus ciutadans que no viatgin a Egipte, Jordània i Marroc davant el risc que puguin ser un objectiu d’atemptat pel conflicte amb Hamàs a la Franja de Gaza.

Publicitat

L’ambaixada dels Estats Units a Israel, en el seu comunicat, no parla de l’entrada d’ajuda humanitària i apunta a una situació “potencialment caòtica i desordenada” a la zona en les pròximes hores. En paral·lel, les dues ostatges nord-americanes alliberades per Hamàs per “raons humanitàries” ja han arribat a territori israelià i han parlat per telèfon amb el president dels Estats Units, Joe Biden.

L’ONU parla ja d’1,4 milions de desplaçats a Gaza

Et pot interessar  Les nostres guerres

L’ONU ha elevat fins als 1,4 milions els desplaçats per la guerra a Gaza, gairebé dos terços de la població de 2,2 milions de la Franja. Uns 544.000 d’aquests desplaçats s’arreceren en refugis de l’Agència de Nacions Unides per a la Població Refugiada de Palestina (UNRWA). Més de 100.000 es troben en esglésies de la ciutat de Gaza, hospitals i altres edificis públics.

Els morts a la Franja de Gaza des de l’inici de les hostilitats són ja 4.137 (352 més que ahir divendres), segons les últimes xifres del Ministeri de Salut de Palestina.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut