Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Ciuró defensa la necessitat de mantenir els jutges de pau a Catalunya: “Hi perdrem molt”

|

- Publicitat -

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha defensat al Parlament la necessitat de mantenir els jutges de pau a Catalunya. Davant de l’aprovació de la llei orgànica estatal d’eficiència organitzativa del Servei Públic de Justícia, que busca suprimir aquesta figura, Ciuró ha avançat que el Departament ha encarregat un informe als serveis jurídics centrals per “plantar cara” a la intromissió.

El Departament considera que suposa “un buidatge de competències” reconegudes a l’Estatut d’Autonomia i reivindica mantenir els jutges de pau. “Amb aquesta nova llei podríem obrir la porta que, per la via del buidatge de competències, ens acabessin laminant autogovern”, ha avisat.

Publicitat

Segons ha advertit Ciuró en resposta a una pregunta oral al Parlament, suprimir aquesta figura allunyarà la justícia de la ciutadania, l’encarirà i augmentarà la “conflictivitat” als jutjats. “Hi perdrem molt”, ha lamentat.

A Catalunya, els jutges de pau són presents a 898 dels 947 municipis. Per això, ha subratllat que és un model “molt propi” de Catalunya, que ha qualificat d'”essencial” per a la proximitat de la justícia al servei de la gent, ja que els jutges de pau són persones que coneixen el municipi i té una actuació basada sobretot en la mediació.

A més, ha lamentat que la nova llei no vindrà acompanyada de recursos per posar-ho en marxa i ha advertit dels costos que això pot suposar. I és que els jutjats de pau se situen en tots aquells municipis on no hi ha jutjat de primera instància i instrucció i conformen l’estructura judicial més àmplia a Catalunya. Són competents en els àmbits civil, penal i de Registre Civil. En l’àmbit civil tracten els assumptes de quantia inferior a 90 euros.

Et pot interessar  El director Mas d’Enric serà rellevat després de posar el càrrec a disposició de Justícia per la mort de la cuinera

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut