Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Cap treva per a Trapero: L’Audiència Nacional suspèn la majoria d’actuacions judicials menys el seu

|

- Publicitat -

El president de l’Audiència Nacional ha acordat suspendre tots els judicis i actuacions judicials que s’havien de celebrar els propers 15 dies a partir de dilluns pel coronavirus, però queda fora de la mesura el judici contra l’ex major de Mossos Josep Lluís Trapero. L’Audiència Nacional ha informat en un comunicat que la suspensió ha estat sol·licitada pels presidents de les sales de penal, contenciós i social i pel jutge degà que ha actuat en nom de tots els jutjats de l’audiència. En línies generals se suspenen els judicis de causes sense presos. El cas de Trapero però entra dins del supòsit dels judicis ja començats, que no se suspenen, ja que alguns d’ells s’han perllongat durant mesos i la suspensió “podria donar lloc a nul·litats”.

En aquests casos però, per tal de minimitzar els riscos de contagi, els judicis es podran fer a les seus judicials del lloc de residència, sempre i quan sigui factible.

Publicitat

Pel que fa als judicis amb presos, es mantindran però els presidents de les seccions podran acordar o interessar la suspensió en suposats d’impossibilitat de fer els trasllats dels presos, peticions de suspensió formulades per les parts o qualsevol circumstància que impossibiliti materialment la celebració dels mateixos.

En el cas del contenciós i social se suspenen les actuacions judicials a excepció de les urgents que poguessin provocar “perjudicis irreparables”. Aquestes situacions urgents són les referides a mesures cautelaríssimes o cautelars, que es resoldrien. Pel que fa als jutjats centrals, se suspenen les actuacions judicials a excepció d’aquelles que siguin urgents i que no es puguin posposar, així com el servei de guarda.

Et pot interessar  Cas Rubiales: la fiscalia li demana 2 anys i mig de presó per agressió sexual i coaccions

“En definitiva, qualsevol actuació judicial que, de no practicar-se, pogués causar perjudicis irreparables, o en el cas dels jutjats centrals del contenciós, suposats com autoritzacions d’entrades sanitàries urgents i inajornables, drets fonamentals amb resolució de caràcter urgent, mesures cautelaríssimes i cautelars i recursos contenciosos electorals”, ha afirmat l’AN.

En l’acord de suspensió, s’ha tingut en consideració la “imperiosa necessitat, per raons de salut pública, de contenir l’expansió del contagi del covid-19, d’acord amb les recomanacions del Ministeri de Sanitat”. En la decisió també s’ha tingut en compte les condicions en que es treballa, que en ocasions no permeten complir amb les recomanacions sanitàries.

L’Audiència Nacional ha mencionat la “singularitat” de la Comunitat de Madrid, amb un índex de contagis superior a la de la resta de l’Estat, on s’aconsella extremar les precaucions ja que per exemple a l’AN hi ha professionals i parts de tots els territoris.

Des de l’Audiència han recordat que els magistrats continuaran treballant i deliberant a través del teletreball i mitjançant el mitjans tecnològics que tinguin al seu abast.

Per últim, les actuacions que se suspenguin s’aniran realitzant a mesura que es normalitzi la situació, “incrementant la càrrega de treball per tal de garantir la seva resolució en els terminis prevists”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut