Dissabte, 23 d'octubre de 2021 - Edició 1185
La República

Borrell compareixerà dijous a l’Eurocambra per donar explicacions per una possible manipulació d’un informe de la Covid-19

El servei diplomàtic de la UE va reeditar una anàlisi del covid-19 per pressions de la Xina, segons The New York Times

Avatar
Agències 28/04/2020
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l'Alt Representant de la UE, Josep Borrell, duran una roda de premsa sobre la crisi a l'Iran i l'Iraq, a Brussel·les el 8 de gener del 2020.

L’Alt Representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha accedit a comparèixer dijous a la comissió d’Afers Exteriors de l’Eurocambra per donar explicacions sobre un polèmic informe de desinformació del covid-19. Un grup d’eurodiputats liberals va demanar dilluns a Borrell que aclarís si havia suavitzat l’informe per pressions de les autoritats xineses, tal com va publicar The New York Times. El cap de la diplomàcia europea respondrà dijous a les preguntes dels eurodiputats sobre aquesta anàlisi de notícies falses que, segons el diari nord-americà, va ser reeditar pel Servei d’Acció Exterior de la UE (SEAE) a petició de la Xina.

Segons The New York Times, el SEAE va rebaixar les crítiques a la Xina per la seva política comunicativa sobre la pandèmia després que un diplomàtic alertés de les pressions de les autoritats xineses. Per exemple, l’informe original assegurava que “la Xina ha dirigit una campanya mundial de desinformació per desviar la culpa de l’esclat de la pandèmia i millorar la seva imatge internacional”. Una frase que no apareix en el text publicat.

L’informe diu que Rússia ha dirigit “narratives de conspiració i desinformació”, però en el cas de la Xina només diu que ho ha fet “en menor mesura”.