Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Aquests són els quatre pactes que donen el govern a Pedro Sánchez

ERC podria ser decisiva per a fer president al líder socialista votant-lo o abstenint-se

|

- Publicitat -

Amb el 99% escrutat la nit electoral acaba i comença el càlcul de possibles pactes davant del nou panorama polític que ha deixat el 28-A al Congreso.

Per a obtenir la presidència, Pedro Sánchez necessitaria mínim 176 escons, és a dir, la majoria absoluta. Per una banda, la dreta no suma però tampoc un pacte entre PSOE i Podemos. Així que, aquests poden ser els possibles pactes:

Publicitat

Pacte 1 – PSOE + Cs: 180 escons

El primer pacte és el que durant la campanya s’ha repetit més vegades que no es produiria però, sense dubte, seria el més còmode i estable per a les dues formacions. En política, ja se sap, tot és possible malgrat que a Pedro Sánchez ja li han cridat, mentre celebrava la victòria, que no pacti amb Cs.

Pacte 2 – PSOE + Podemos + ERC: 180 escons (o abstenció d’ERC)

Els 15 diputats d’ERC poden donar una majoria absoluta a Pedro Sánchez en un primer intent d’investir-lo. Però també una abstenció en segona volta podria fer president Sánchez, ja que la suma de totes les forces amb una abstenció d’ERC i un sí de PSOE i Podemos atorga una majoria simple als socialistes per a governar.

Pacte 3 – PSOE + Podemos + PNB + Bildu + Compromís: 176 escons

Un pacte amb els bascos també suma majoria absoluta. Un sí molt factible amb el PNB però gens clar amb Bildu, que malgrat promeses de l’oro i el moro, seria molt difícil que acceptés.

Pacte 4 – PSOE + Podemos + PNB + CC + PPSOE + Podemos + PNB + CC + PRC + Compromís + NA+: 177 escons

Una última possibilitat de majoria absoluta seria reclutar totes les forces “perifèriques” menys els independentistes catalans i Bildu. Una fórmula rocambolesca però que suma.

Et pot interessar  17A, un crim d’estat? (1): Un govern del PP va mentir per intentar guanyar unes eleccions
Publicitat

Opinió

Minut a Minut