Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Amnistia Internacional exigeix la llibertat immediata dels Jordis

|

- Publicitat -

Després d’un mes, Amnistia Internacional ha fet una roda de premsa valorant la sentència del judici farsa contra l’independentisme per part de l’Estat.

L’ONG urgeix que els Jordis siguin posats en llibertat de manera immediata i consideren que el delicte de sedició és excessiu i desproporcionat i vulnera el seu dret a la llibertat d’expressió i reunió pacífica, emparats sota el paraigües els drets humans.

Publicitat

Assegura que els Jordis tenien el dret a expressar la seva visió contrària al TC que impedia fer el referèndum i recalca que els dos líders socials independentistes no van fer res per incitar a la violència. Així doncs, AI reitera que les accions directes de la desobediència civil estan emparats pels drets humans. A més AI considera que la resposta de l’Estat no ha estat proporcional i assegura que el tipus penal de sedició està definit de manera molt general al codi penal espanyol i això permet la criminalització d’actes pacífics.

Sobre els càrrecs de Govern

AI reconeix que els càrrecs del Govern condemnats podrien haver delinquit però insisteixen que el delicte de sedició i la seva difusa definició resulten contràries als drets humans. Insten, doncs, al TC que adopti una postura que respecti el principi de legalitat d’acord amb els estàndards dels drets humans.

Us despropocrionat de l’Estat

AI denuncia un us desproporcionat de la força policial i de la justicia, acusant de terrorisme, actes de desobiediència civil pacífica i afirma que l’Estat podria estar duent a terme una censura per sembrar la por entre la població i aconseguir així que no es manifesti de manera pacífica.

Tres recomanacions de l’ONG

Et pot interessar  El Suprem cita Puigdemont i Wagensberg a declarar com a investigats de terrorisme en la causa del Tsunami

AI proposa tres condicions per evitar que Espanya segueixi vulnerant drets:

Per començar, s’ha de revisar la definició del delicte de sedició però evitar que penalitzi actes de desobediència civil pacífica.

Assegurar que els Jordis siguin posats en llibertat de manera immediata i un procés per anul·lar la condemna de sedició. 9 anys de presó són desproporcionats.

Per acabar, consideren que les autoritats han assegurat que els recursos legals que hi ha ara es puguin plantejar per tots els presos i s’ha de tenir en compte la vulneració de drets com aplicar el delicte de sedició. AI es dirigirà al fiscal del TC perquè la justícia espanyola adopti una postura sobre el principi de legalitat internacional en defensa dels drets humans.

Silenci als mitjans espanyols

Els mitjans de comunicació espanyols han ignorat les conclusions d’Amnistia Internacional sobre la sentència del judici farsa contra l’independentisme.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut