Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Amnistia Internacional acusa diversos països europeus de deportar musulmans a Rússia malgrat el risc de tortura

L'organització denuncia que se'ls està expulsant per "la seva identitat religiosa i ètnica"

|

- Publicitat -

Amnistia Internacional (AI) acusa diversos països europeus de deportar musulmans a Rússia tot i que corren el risc de ser torturats, empresonats o “obligats a lluitar” a Ucraïna. Segons una investigació de l’organització publicada aquest dijous, França, Alemanya, Polònia, Croàcia i Romania, entre d’altres, han deportat o extradit refugiats musulmans txetxens, daguestànics i ingúixos de la regió del Caucas nord. “Comunitats senceres han estat titllades d'”extremistes perilloses” per “la seva identitat religiosa i ètnica”, denuncia Amnistia, que recrimina a les autoritats justificar les expulsions il·legals amb l’excusa de “la seguretat nacional”. Una “estigmatització històrica” a Europa que ha augmentat des de la guerra a Gaza, diuen.

“És inconcebible utilitzar el pretext de l’augment de les tensions a l’Orient Mitjà per justificar el retorn dels sol·licitants d’asil”, afirma Nils Muiznieks, director de l’oficina europea d’Amnistia Internacional. Muiznieks veu “escandalós” que, malgrat la suposada congelació de tota cooperació judicial amb Rússia per la invasió a gran escala d’Ucraïna, diversos estats europeus “amenacin de deportar persones (…) al mateix lloc on van patir abusos”, critica.

Publicitat

“La prohibició del retorn pel risc de tortura i altres maltractaments és absoluta i no permet excepcions, tampoc per motius de seguretat nacional”. Per això, Amnistia reclama als governs europeus que “aturin immediatament” totes les expulsions amb risc de patir vulneracions de drets humans a Rússia.

Repressió a les minories

L’organització alerta que la situació d’aquestes comunitats de majoria musulmana ha empitjorat “dramàticament” per la degradació dels estàndards de drets humans a Rússia des de la guerra a Ucraïna. Especialment preocupant veuen la regió de Txetxènia, on les persones del col·lectiu LGTBQ, dissidents o activistes “s’exposen a atacs” i detencions.

A més, Amnistia assegura que hi ha “informacions creïbles” d’una “mobilització desproporcionada” de les minories ètniques del país per combatre amb les tropes russes a Ucraïna.

Et pot interessar  Clatellot d'Amnistia Internacional a Espanya: li recrimina que no investigui prou les vulneracions de drets humans a Catalunya

Expulsions “opaques”

Amnistia acusa diversos països europeus “d’opacitat” en les deportacions i d’utilitzar “proves secretes” dels serveis de seguretat i “denúncies sense fonaments” de les autoritats russes. També estarien acceptant “garanties diplomàtiques” de Moscou “poc fiables”. Unes pràctiques que, diuen, vulneren el dret a la protecció internacional d’aquests demandants d’asil.

L’organització destaca el cas de França i el fet que el president Emmanuel Macron hagi posat en el punt de mira els joves d’entre 16 i 25 anys del Caucas arran de l’apunyalament en una escola a Arras a l’octubre.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut