Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Alex Salmond: “Els catalans han d’estar preparats per aprofitar les oportunitats que apareguin”

|

- Publicitat -

L’exprimer ministre d’Escòcia, Alex Salmond, ha assegurat que “els catalans han d’estar preparats per aprofitar les oportunitats que apareguin”, en referència al procés independentista. En declaracions a TV3, l’impulsor del referèndum a Escòcia del 2014 s’ha mostrat optimista davant el nou referèndum anunciat per la primera ministra, Nicola Sturgeon, amb data fixada pel 19 d’octubre del 2023.

Tot i que dubta que els jutges britànics avalin la petició, ha avisat que “una nació que busca la independència no aconseguirà més justícia als tribunals del seu país”. I com ja va fer durant la conferència en la 54a Universitat Catalana d’Estiu, ha tornat a referir-se al cas català.

Publicitat

“Els líders independentistes han de proporcionar l’estratègia sense augmentar les expectatives. No es pot guiar la gent fins al cim de la muntanya i després deixar-la caure”, ha constatat, analitzant els cinc anys després de l’1-O. També ha reivindicat que “el dret a l’autodeterminació no és assumpte del Tribunal Constitucional espanyol, sinó del dret internacional”.

Igualment, Salmond ha considerat “necessari” el diàleg obert amb l’Estat espanyol de cara a consolidar un futur suport internacional i ha instat els catalans a “estar preparats per aprofitar les oportunitats que apareguin, encara que aquesta estratègia trigui 10 minuts, 10 hores, 10 dies o 10 anys”.

Tanmateix, l’exprimer ministre ha afegit que cal convèncer Madrid que les alternatives a un referèndum són més incòmodes i, per això, ha defensat la necessitat de mantenir la mobilització. “Mobilitzar-se dins el Parlament per dificultar la feina del govern i mobilitzar-se fora del Parlament per demostrar el suport popular i guanyar-se l’opinió internacional per aconseguir un referèndum acordat”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut