Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Així parlen els dissidents russos refugiats a Catalunya: “M’haurien enviat a la guerra o a la presó si m’hagués quedat” 

|

- Publicitat -

Nikita Kazantcev es va veure forçat a fugir de Rússia quan, després d’afrontar dues detencions i un mes de presó per haver participat en protestes contra la guerra amb Ucraïna, un jutge el va citar per “conversar” amb ell. Després de travessar la frontera amb Geòrgia a peu i arribar a Armènia, va agafar un vol cap a Sud-Amèrica i va aprofitar l’escala a Barcelona per quedar-s’hi.

En Nikita és un dels dissidents russos que han arribat a Catalunya en els últims mesos per evitar ser enviat “a la guerra o a la presó”. Alguns deixen la família enrere i denuncien represàlies si marxen del país. Per exemple, l’Andrei Paniushkin explica a Catalan News, el servei en anglès de l’ACN, que li han cremat la casa a la zona de Krasnodar.

Publicitat

L’Anna Shevchenko i en Nikita Kazantcev són una parella que està en procés de regularitzar els seus estatus de refugiats a Barcelona. Van involucrar-se en l’oposició a la guerra tant des de Rússia com des de l’estranger. En Nikita va ser detingut dues vegades i va passar un mes entre reixes. Explica que un tercer arrest li podia costar tres anys d’empresonament, així que va decidir que era més segur marxar. “A Rússia, un agent de policia pot posar-te drogues a la teva butxaca i detenir-te”, afirma a Catalan News.

Al seu torn, l’Anna era a l’Índia quan va començar la guerra i ja no va tornar a Rússia. “Vaig voler ser voluntària a la frontera entre Ucraïna i Polònia, perquè el meu activisme a Rússia s’havia tornat perillós i inútil”, explica. Amb tot, Polònia no va processar el seu estatus de refugiada russa i va decidir anar a Barcelona, ja que li van dir que aconseguir l’estatus a Espanya era més fàcil que a la majoria dels països.

Durant el setembre, en Nikita es va proposar reunir-se amb la seva parella de Catalunya, i ho va fer travessant la frontera sud amb Geòrgia caminant, arribant a Armènia, volant cap a un país sud-americà on no calen visats per a ciutadans russos, i aprofitant l’escala a Barcelona per quedar-s’hi. “Al principi no em van entendre, i em van intentar deportar“. Amb tot, el van acabar entenent i obrint un procés per aconseguir l’estatus de refugiat.

Incendi a casa després de fugir de Rússia

En Nikita ha pogut reunir-se amb la seva parella a la capital catalana, però altres exiliats, com l’Andrei Paniushkin, encara busquen opcions per portar la família a Catalunya. Quan va començar la guerra, aquest activista mediambiental va començar a escriure articles sobre el seu posicionament contrari al conflicte i, just després, van començar “les pressions de les autoritats russes.” Segons ell, un veí li va assegurar que la policia estava “preparant una causa criminal” contra ell.

Et pot interessar  [VÍDEO] Almenys 40 morts i un centenar de ferits en un tiroteig a una sala de concerts de Moscou

Així, va decidir marxar del seu municipi, prop de Krasnodar, entre Crimea i el Caucas, i desplaçar-se a Barcelona. “Tinc amics a Espanya i a altres països europeus, i vaig decidir venir com a turista i quedar-m’hi un temps”, explica. A la capital catalana, relata un rebuig inicial de la comunitat ucraïnesa resident a Catalunya pel fet de ser rus, però després va fer servir “les veritats i les proves que tenien sobre la guerra al seu país” per escriure més articles dirigits a Rússia.

Segons ell, va ser poc després, a principis de desembre passat, que la seva casa, a Krasnodar, va patir un incendi i els bombers van trigar una hora i mitja a desplaçar-s’hi malgrat trobar-se només a un quilòmetre de distància. El dissident rus establert prop de Barcelona sospita de les autoritats, ja que diu que la seva casa es va quedar sense llum unes hores abans de l’incident, cosa que va provocar que les càmeres de seguretat que hi té instal·lades no poguessin enregistrar res durant l’incendi. Convençut que va ser provocat, afirma que no hi veu “cap altre motiu” que les seves “opinions públiques sobre la guerra”.

L’Andrei descriu dificultats per trobar la manera de quedar-se legalment a Catalunya i també està intentant que la seva família pugui exiliar-se de Rússia i retrobar-se amb ell a Barcelona. Alhora, ha iniciat una campanya de micromecenatge per poder fer front a les despeses de la denúncia que ha interposat per l’incendi. “Només dos mesos després de fugir de Rússia, de sobte es crema casa meva i em quedo sense res”, afirma.

“Rússia és una maltractadora imperialista”

Els tres dissidents contactats per Catalan News volen tornar al seu país en un futur, però “no a la Rússia d’avui en dia, perquè és una maltractadora imperialista”, en paraules d’en Nikita. L’Anna afegeix que té “por a la gent russa” i l’Andrei diu que voldria contribuir a “construir una nova i lliure Rússia”, malgrat que veu improbable que un canvi al seu país es produeixi en els pròxims deu anys.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut