Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Així és la policia espanyola: prop de 200 agents compleixen presó arreu de l’Estat

La majoria d’uniformats compleixen condemna per tràfic de drogues i una vintena per violència de gènere

Gerard Sesé 01/08/2019
Agents de la Guàrdia Civil a Fonollosa, durant la jornada del referèndum de l'1 d'octubre / ACN

La qualitat dels cossos i forces de seguretat d’un Estat són un bon indicador de quina classe de salut democràtica té un país. I si ens hem de guiar per les dades que oferirem a continuació, l’Estat espanyol en torna a sortir mal parat.

Actualment, segons dades del Ministeri de l’Interior al Congrés dels Diputats recollides per la Cadena Ser, hi ha 188 presoners a Espanya (les dades no inclouen Catalunya) que pertanyen a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i a agents de les diferents policies autonòmiques i locals.

Els malfactors i delinqüents policies es reparteixen de la següent manera: 82 són guàrdies civils, 50 agents són membres del Cos Nacional espanyol de Policia. Hi ha 12 militars, 11 que pertanyen a Institucions Penitenciàries i 4 a la policia basca.

Drogues i delictes sexuals

El delicte més estès comès per agents policials és el tràfic de drogues, és a dir, un delicte contra la salut pública. D’aquests gairebé 200 agents empresonats 42 compleixen condemna per tràfic de drogues. El segueix en la llista el robatori amb violència o intimidació, hi ha 20 agents que estan a la presó per robar i immediatament després estan els policies condemnats per trencament de pena o per trencament d’una ordre d’allunyament de violència de gènere: hi ha 18 presos agents que tenen aquesta pena i 6 més per abusos sexuals.

La resta de delictes són homicidi i detenció il·legal (14 policies condemnats en cada cas), falsificació de document públic oficial o mercantil (11 policies), lesions (11 agents), robatori amb força (10 agents), atemptat contra l’autoritat (6 policies).