Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Interior s’abaixa els pantalons i demana a l’Europol desvincular l’independentisme del terrorisme

Puigdemont va situar la desclassificació de l'independentisme com a moviment terrorista com una de les condicions prèvies perquè Junts s'obrís a negociar amb el PSOE

|

- Publicitat -

El govern espanyol finalment gira cua en la seva classificació de l’independentisme com a “terrorisme”. El Ministeri d’Interior ha demanat a l’Europol “clarificar la naturalesa dels extremismes violents” amb l’objectiu de desvincular l’independentisme del terrorisme, que ara per ara consta així a l’informe anual de l’agència policial sobre la situació del terrorisme a la UE. Aquest gest no arriba, tanmateix, per benevolència del govern espanyol, sinó que respon a una demanda que Junts ha fet al govern en funcions arran de les negociacions per a la investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez.

L’executiu espanyol ha enviat a l’Europol una carta en què trasllada “totes les circumstàncies per clarificar la naturalesa dels extremismes violents referenciats i la seva classificació com a tals segons els estàndards internacionals en la matèria”, segons ha avançat ‘El Mundo’ i ha pogut confirmar l’ACN. El president a l’exili Carles Puigdemont, durant el discurs en què va exposar les condicions prèvies que havien de donar-se perquè Junts s’obrís a negociar la investidura del candidat del PSOE, va situar precisament la desclassificació de l’independentisme com a moviment terrorista com una d’aquestes condicions.

Publicitat

L’informe que vinculava l’independentisme al terrorisme, el de la Situació i Tendències del Terrorisme a la UE, va publicar-se el passat mes de juny. L’estudi catalogava l’independentisme català i el basc com els “més actius i violents” de l’Estat espanyol. Així, a l’informe s’apuntava que l’independentisme català i el basc “combinen separatisme amb visions extremistes d’esquerra” amb “missatges contra l’estat espanyol i les institucions, així com contra el capitalisme”.

La carta enviada des del Ministeri d’Interior la signa el director del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), Manuel Navarrete, i va dirigida a la directora executiva de l’Europol, Catherine De Bolle. En el text, el CITCO remarca que “en l’actualitat les úniques organitzacions declarades terroristes pels tribunals espanyols són ETA i Resistència Galega”.

Et pot interessar  La CUP demana "trencar amb la falsa normalitat" que volen PSC, Junts i ERC i apostar per "l'agenda independentista"

Malgrat el gest d’Interior, que feia anys que l’independentisme denunciava, la fiscalia de l’Estat espanyol sí que manté la criminalització del moviment independentista. A l’última memòria presentada pel fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, el ministeri públic xifra en 24 les accions “violentes i de sabotatge” i encara parla de l’existència d’un “moviment violent independentista català”, col·locant-lo dins l’apartat “Terrorisme nacional” juntament amb ETA o els GRAPO.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut