Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

Insten els parlamentaris catalans a impulsar una comissió “internacional” sobre l’espionatge a independentistes

|

- Publicitat -

Onze personalitats de la política, els mitjans de comunicació o l’activisme han instat els parlamentaris catalans a impulsar una comissió “internacional independent” sobre l’espionatge massiu “contra la minoria nacional catalana dins l’estat espanyol”. Els signants de la petició demanen que la comissió tingui com a objectiu “assenyalar les vulneracions legals comeses” i “indicar quines responsabilitats polítiques i penals se’n deriven”. Tot plegat, afegeix el text, “en un termini breu i per via d’urgència”. La petició també reclama que els partits polítics al Parlament es comprometin a suspendre tota via de col·laboració i negociació amb el govern espanyol i els partits que en formen part mentre no es conegui el resultat de la investigació.

La petició incorpora un tercer objectiu, que és que s’obri un servei “real i efectiu” d’empara de les persones espiades, coordinat per entitats especialitzades en defensa de Drets Humans, i que se’ls doti de defensa jurídica i assistència tècnica i psicològica, finançada per les institucions públiques catalanes.

Publicitat

Els signants consideren que aquestes tres peticions concretes són “accions bàsiques imprescindibles” que “haurien d’assumir per iniciativa pròpia” els representants democràtics de la ciutadania. Més enllà dels “jocs d’interessos” dels partits i de les “disputes legítimes” entre formacions, “es tracta de defensar una cosa tan valuosa i vulnerable com la democràcia i un mínim benestar dels ciutadans”.

“La reculada en drets i en qualitat democràtica que hem viscut aquests últims anys és tan gran que ningú que es vulgui considerar demòcrata pot mirar cap a una altra banda quan es produeix un cas tan greu com el que hem conegut”, afegeixen els signants de la petició. Per això demanen als diputats que facin “un pas endavant” en la defensa “dels seus ciutadans” davant les “vulneracions, manipulacions, persecució i setge” del “Regne d’Espanya” pel fet de “pensar i defensar allò que pensen i defensen”.

El text el signen la lingüista Blanca Serra, l’exdiputat Lluís Llach, el sociòleg Salvador Cardús, l’expresident de la Generalitat Quim Torra, el periodista Vicent Partal, l’exdiputada Àngels Martínez-Castells, l’exdiputat Albano-Dante Fachin, l’expresidenta de l’ANC Elisenda Paluzie, l’exvicepresident primer del Parlament Josep Costa, l’exdiputada al Congrés Marta Sibina i l’exdiputat Antonio Baños.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut