Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Ingressen en un CIE 11 de les persones identificades en l’operació policial al Metro de Barcelona

|

- Publicitat -

Un jutjat de guàrdia de Barcelona va decretar aquest dimecres a última hora de la tarda l’ingrés al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) d’11 identificats en l’operació contra carteristes al Metro de Barcelona d’aquest dimarts, el dispositiu ‘Draga’, segons ha informat la Policia Nacional.

Segons ha avançat Ser Catalunya, la Policia té un màxim de 60 dies per expulsar aquestes persones al seu país d’origen o deixar-les en llibertat. Cadascuna de les persones, no obstant això, té dret a fer tràmits per mirar de revocar l’expulsió i sol·licitar al jutge la seva posada en llibertat, segons fonts de la Policia Nacional.

Publicitat

Els Mossos d’Esquadra i Policia Nacional van iniciar aquest dimarts l’operatiu ‘Draga’ contra carteristes al Metro de Barcelona que va acabar amb la identificació de 70 persones i 23 detinguts, un arrestat per una ordre de cerca pendent per furt i 22 per la Llei d’Estrangeria. Aquest dimecres, la Policia Nacional va posar 16 d’aquests 22 detinguts a la disposició d’un jutge de guàrdia de Barcelona per sol·licitar el seu ingrés en el CIE.

Irídia: “Batudes sota perfil racial”

El Centre per la Defensa de Drets Humans Irídia va criticar l’operació en considerar que les actuacions eren “batudes sota perfil racial” i va assegurar que són una pràctica il·legal. “No podem passar del #CiesNo al Parlament l’any 2015 a aquesta situació el 2019”, va assenyalar l’entitat en el seu compte de Twitter el mateix dia del dispositiu, i va al·legar que la policia no pot identificar persones sobre la base del seu perfil racial.

“Aquest dispositiu és una drecera que no té cabuda en un sistema democràtic. Si s’ha comès un delicte haurà de ser el jutge qui decideixi si escau l’expulsió”, va afegir Iridia, que també va indicar que un antecedent policial no és penal i fins que no hi hagi condemnes no es pot parlar de delictes comesos.

Et pot interessar  El sector de les piscines a Girona i Barcelona vol omplir-les amb aigua de l'Ebre i anuncia accions per les prohibicions

“Delinqüents multireincidents”, segons els Mossos

En declaracions als periodistes davant la Sagrada Família aquest dimarts, la inspectora de Mossos Mònica Lluís i l’inspector de Policia Nacional Pedro Santos van assegurar que els traslladats a comissaria -emmanillats i en vehicles policials- eren presumptes carteristes multireincidents.

Lluís, cap de l’Àrea de Seguretat del Transport Metropolità de Mossos, va explicar que el dispositiu va consistir, durant unes dues hores, a detectar “delinqüents multireincidents ‘in fraganti’ o localitzant víctimes potencials” amb l’objectiu de prevenir furts i identificar-los i comprovar la seva situació administrativa i judicial. Santos, inspector en cap de la Ucrif a Barcelona, va defensar que “no s’ha fet una identificació massiva d’estrangers, s’ha fet una identificació selectiva de delinqüents”.

Colau i els CIE

El CIE de la Zona Franca ha estat durant anys objecte de polèmica a Barcelona. L’alcaldessa Ada Colau va anunciar el seu tancament al juliol de 2016, aprofitant que el centre estava en obres, i va al·legar que no tenia les preceptives llicències. El Gobierno va ignorar les pressions municipals i va dir que no necessitavq llicència d’activitat i, aleshores, Colau va amenaçar amb recórrer a l’Audiència Nacional per aconseguir el tancament. En el seu programa per a les passades eleccions, en canvi, no apeixia res referit a la seva intenció que es tanqui el CIE.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut