Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Infermeres de Catalunya diu que desconvoca la vaga perquè Salut només negociarà a les meses oficials

El sindicat reivindica les mesures aconseguides, però reconeix que són “insuficients” i que no es pot anar més enllà per la negativa de Salut

|

- Publicitat -

El sindicat Infermeres de Catalunya admet en una carta dirigida a les professionals del sector que han desconvocat la vaga indefinida en veure que el Departament de Salut no accediria a certes reivindicacions si no es negociaven a les meses oficials de negociació on hi ha els altres sindicats. La carta reivindica les mesures aconseguides, però reconeix que són “insuficients” i que no es pot anar més enllà per la negativa de Salut a arribar a més acords fora dels convenis amb els altres sindicats. Tot i així, Infermeres de Catalunya reivindica el seu paper i les millores laborals i professionals aconseguides.

En un comunicat, el sindicat assegura que s’han vist “forçades a contracor i amb tota la ràbia del món” a desconvocar la vaga davant d’un Govern que “es tanca en banda amb la complicitat dels sindicats majoritaris”. “Som conscients de la tristesa i decepció de moltes infermeres, i ho compartim”, lamenta el sindicat ,que diu que les millores aconseguides són “totalment insuficients”. La majoria de reclamacions han estat reconegudes com a necessàries per part del conseller, diu el sindicat.

Publicitat

Segons el sindicat, la vaga ha unit tot el sector i ha permès dialogar amb el Departament de Salut per aconseguir millores laborals i professionals en el dia a dia de la professió. Així, reivindiquen el fruit del seu esforç de mobilització i asseguren que tot i no haver aconseguit tots els objectius, s’han aconseguit “moltes de les reivindicacions que inicialment eren impossibles”.

No obstant, lamenta que no s’hagi aconseguit el complement retributiu d’entre 400 i 600 euros mensuals perquè Salut “s’ha tancat i negat a poder fer-ho possible”, “s’ha mostrat intransigent, sense cap opció a debat ni a rèplica”. De fet, segons el sindicat, el departament ha dit que no es podia negociar aquest complement fora dels espais legals de negociació amb els altres sindicats, que tenen representació a la mesa sectorial: Metges de Catalunya, SATSE, CCOO i UGT. De fet, critica la “brutal pressió” dels sindicats signants del tercer acord de l’ICS i del conveni del Siscat per tal que Salut no es reunís amb Infermeres de Catalunya. “No podem continuar una vaga en la qual les infermeres estan patint pèrdues econòmiques i coaccions contínues, sabent que el conseller no pactarà amb nosaltres per aquestes brutals pressions”, diu el sindicat.

“Hem après que no es negocia res, que tot està parlat d’abans i que el Govern i els sindicats treballen plegats”, assegura el comunicat, que critica que les “cadires i xiringuitos estan per sobre dels professionals i la defensa dels seus drets laborals”.

Tot i així, el sindicat alerta que la desconvocatòria és “un descans per agafar alè per la pròxima lluita”. De fet, diu que la vaga pot servir per pressionar els altres sindicats amb capacitat de negociació.

Entre les mesures acordades, el sindicat destaca que s’estudiaran les càrregues de treball d’infermeres i llevadores a l’atenció primària i hospitalària per calcular les ràtios de pacients i definir la població diana de les llevadores. També s’analitzaran els centres que ja tenen mancança estructural de professionals i poder compensar-los econòmicament.

També es garantirà una formació continuada certificada i de qualitat amb pràctiques incloses, i es regularan les cases de naixement. Es revisaran les tasques en les quals les infermeres estan dubtosament cobertes legalment, com la concessió de baixes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut