Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Indignació a Perpinyà per l’eliminació de la referència a ‘La catalana’ del blasó de la ciutat

Tot i que manté les quatre barres i una llum que representa la flama del Canigó no ha agradat gens que es vengui ara com ‘La radiant’ en comptes de com ‘La catalana’

Agències 31/03/2021
El nou escut de Perpinyà, motiu de discòrdia.

L’alcalde de Perpinyà, Louis Aliot, del partit d’ultradreta Reagrupament Nacional, ha canviat l’escut de la ciutat. El nou blasó elimina part del lema, que precisament feia referència a la catalanitat, i n’incorpora un de nou. En comptes de ‘Perpinyà. La Catalana’, ara es passa a descriure la ciutat com ‘La radiant’. La imatge de l’escut mostra Sant Joan Baptista, patró de la ciutat, amb les quatre barres al darrere i un esclat de llum que simbolitza la Flama del Canigó. El mateix Aliot justifica haver escollit la llum perquè és “una tradició secular reconeguda per tothom més enllà de creences particulars”. Diu que Perpinyà és una ciutat “ancorada en la seva identitat catalana” però “arrelada a la història rossellonesa i plenament francesa”.

Louis Aliot, del partit d’ultradreta que comanda Marine Le Pen, va guanyar l’estiu passat les eleccions municipals a Perpinyà. Ara, el nou alcalde ha decidit canviar l’escut que identifica la ciutat. I de retruc, també el lema que l’acompanya.

“El blasó recorda la història de la nostra ciutat, la seva identitat catalana pels seus colors, la seva cultura i les seves tradicions”, diu el mateix Aliot. Sobretot, l’alcalde subratlla la imatge central que apareix a l’escut: la de Sant Joan Baptista portant en braços l’anyell pasqual. “Cada 24 de juny en celebrem la festa, amb la Flama del Canigó que acaba el seu recorregut a Perpinyà amb motiu del solstici d’estiu”, diu Aliot.

Segons l’alcalde de Perpinyà, això deixa clar que la llum és “l’element central” des de la fundació de Perpinyà. “Una tradició secular reconeguda per tothom i que va més enllà de les creences particulars de cadascú”, diu Aliot, en clara referència a la catalanitat. “Perpinyà és aquesta ciutat radiant, que celebrem mitjançant aquest nou escut modernitzat i que retroba la nostra identitat”, diu Aliot.

L’alcalde assegura que la catalanitat de Perpinyà és “una evidència” que tothom viu “de manera quotidiana i lliurement segons les sensibilitats de cadascú”. I posa com a exemples l’aprenentatge –o no- del català entre els infants, la celebració del Sant Jordi, la festa de la rosa i el llibre… Però també deixa clar que “aquesta catalanitat s’inscriu dins la República Francesa i sense ambigüitats”.

Per això, a l’hora de descriure el nou blasó, Louis Aliot ho resumeix amb aquesta frase: “Perpinyà, ciutat mediterrània ancorada a la seva identitat catalana, arrelada dins el Rosselló històric i plenament francesa!”.

L’alcalde d’ultradreta emmarca el canvi d’escut de Perpinyà dins aquest “període difícil” marcat per la pandèmia. “Ens correspon retornar a Perpinyà tot el seu esclat, tota la llum que porta d’ençà de la seva fundació”, diu Aliot. I hi afegeix: “Perpinyà és una ciutat assolellada, una ciutat del Mediterrani, aquest Mediterrani lloat pels escriptors, però també pels artistes i els pintors en particulars. Ciutat de Llum, ciutat radiant, ella també és una ciutat d’art”.

Aliot subratlla que la llum és sinònim de “bellesa i transcendència” i que convida “a superar els obstacles”. “La Llum és una energia. Aquesta Llum que Perpinyà té ens interpel·la també la nostra responsabilitat”, diu l’alcalde. I precisament, conclou que avui dia, ells tenen “la responsabilitat de redreçar la ciutat, de donar confiança a tota la ciutadania i de permetre que cadascú hi trobi el seu lloc”.