Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

Illa vol un finançament “sense privilegis” que respongui a les necessitats: “Si se’n vol dir singular, que se’n digui”

El líder del PSC demana "prioritats" en educació, habitatge i seguretat per aprovar els pressupostos del 2024

|

- Publicitat -

Salvador Illa ha demanat una millora en el finançament de Catalunya que no tingui “privilegis” en relació a altres Comunitats Autònomes però que respongui a les seves “necessitats”. “Si se n’hi vol dir singular, que se n’hi digui”, ha afirmat en una entrevista a TV3 el líder del PSC, tot remarcant que l’important no és el nom, sinó que Catalunya rebi “els recursos que necessita”. El primer secretari dels socialistes catalans també ha marcat les seves línies de treball perquè els pressupostos de la Generalitat del 2024 comptin amb els vots del seu grup al Parlament, que passen per fixar l’atenció, especialment, en educació, habitatge i seguretat.

En la qüestió del finançament autonòmic Illa també ha defensat que el principi d’ordinalitat -és a dir, que un territori no quedi en pitjor posició pel que fa als recursos que rep després de fer les aportacions solidàries al conjunt de l’Estat- és “una bona aproximació” a l’hora de discutir la reforma del sistema.

Publicitat

El màxim mandatari del PSC català s’ha mostrat partidari que Catalunya obtingui també majors quotes d’autogovern, tot reflexionant que el conjunt d’Europa s’encamina cap a un horitzó federalista, però en canvi s’ha mostrat contrari a la possibilitat d’un referèndum d’autodeterminació, precisament perquè considera que el que cal és cooperar, en lloc d’anar “dividint”.

La periodista Mònica Oltra li ha fet veure que el PSC també veia inviable temps enrere la llei d’Amnistia que ja es tramita al Congrés dels Diputats, però Illa ha defensat que aquesta mesura es planteja com “una evolució coherent” de les polítiques del govern de Pedro Sánchez per “girar full” a la Catalunya post procés sobiranista, mentre que el referèndum és “per tornar-hi”.

Malgrat tot ha admès que hi pot haver gent que “no ho comparteixi”, però ha apel·lat a la “confiança” i ha recordat que la mesura dels indults també va ser criticada. “Algú deia que no aniria bé, però ha anat bé”, ha subratllat, tot afirmat que Catalunya “està millor ara que fa uns anys”.

Et pot interessar  Aragonès acusa Illa de defensar la proposta de Cs sobre trilingüisme: "Cal un president que no abandoni la llengua mai"

Vinculat a aquest fet, i a l’anunci que ha fet avui Pedro Sánchez segons el qual preveu mantenir reunions, en plural, tant amb Oriol Junqueras com amb Carles Puigdemont, Illa tampoc ha descartat trobar-se amb l’eurodiputat de Junts.

En el mateix sentit Illa ha subratllat que el balanç dels deu darrers anys a Catalunya és “ben galdós”, i ha posat com a últim exemple els resultats de l’informe Pisa. En el mateix paquet, però, ha afegit la sequera –”no s’han fet les inversions en infraestructures que calia”- o la seguretat.

Precisament, en l’àmbit de l’educació ha subratllat que els resultats de l’informe Pisa són “els pitjors de la història” però s’ha mostrat confiat que Catalunya “se’n sortirà” perquè “té bons mestres”. I en aquest sentit ha defensat la necessitat que el col·lectiu docent sigui escoltat perquè aporti les receptes que calen per remuntar la situació. El grup de treball format per la comunitat educativa amb l’encàrrec de proposar millores al sistema que ha anunciat avui mateix el Govern ha estat considerat per Illa “un pas en la bona direcció”.

Finalment, en la qüestió de la seguretat, Illa ha anunciat que aquest dimecres hi ha una reunió entre el Ministeri d’Hisenda i el Departament d’Interior a l’entorn dels fons que han d’arribar per reforçar el cos dels Mossos d’Esquadra, en el marc de l’acord pres fa uns anys per augmentar la plantilla de 18.000 a 22.000 efectius.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut