Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Illa sobre el referèndum: “Saben perfectament que això no és possible. I els falta el coratge de dir la veritat”

|

- Publicitat -

Salvador Illa ha assegurat en una entrevista a ‘El món’ que el referèndum d’autodeterminació que planteja ERC no es pot fer. “Saben perfectament que això no és possible. I els falta el coratge de dir la veritat”, ha retret el primer secretaria del PSC als republicans. Pel que fa als pressupostos, Illa ha alertat que “queda feina per fer”, ha assegurat que el seu partit no se sent “obligat ni concernit” pel pacte ‘tancat i barrat’ entre ERC i els comuns i ha reiterat que projectes com el Hard Rock o la B-40 al Vallès són “fonamentals”, per bé que en el cas del primer, no ha tancat la porta a negociar-lo fora dels pressupostos com demanen els republicans.

“Estem treballant perquè es pugui revertir aquesta situació el més aviat possible però també ens agradaria ser molt clars, han de ser uns pressupostos de retrobament i de país”, ha afirmat Illa.

Publicitat

En aquest sentit ha reiterat que “són fonamentals” el Hard Rock i la B-40 al Vallès, entre d’altres, però sobre la postura del Govern que, del primer, cal parlar-ne fora de la discussió dels pressupostos, el líder socialista ha indicat: “Vull ser prudent respecte a quan i com parlar-ne, però insisteixo que per a nosaltres és un tema molt important”.

Illa tampoc s’ha mostrat partidari de “canvis de cromos” entre administracions en relació als suports dels partits als pressupostos en funció d’on estan governant i on són a l’oposició, però sí ha apostat per mantenir una actitud “coherent”.

I sobre la possibilitat que Junts voti a favor dels pressupostos, el líder socialista ha assegurat que no posa “vetos” a la formació liderada per Laura Borràs, per bé que dubta que els dos partits independentistes puguin posar-se d’acord. “Si fossin capaços de travar un acord molt ampli, perfecte. Però sembla difícil després d’un trencament tan estrepitós com el que es va produir” al Govern.

Et pot interessar  Salvador Illa tornarà a ser el candidat del PSC a les eleccions del 12-M

En aquest sentit, Illa veu “molt difícil” que un Govern “tan dèbil” pugui esgotar la legislatura.

El primer secretari dels socialistes tampoc ha descartat que hi pugui haver un canvi de gestor a Rodalies, i s’ha mostrat disposat a “explorar i buscar fórmules” alternatives. Però ha advertit: “Qui es pensi que perquè ho gestioni la Generalitat funcionarà màgicament bé des del primer dia s’equivoca. I si no, mirem el procés de la T-Mobilitat, que té un retard d’anys”.

Alhora, Illa ha considerat que els anys “sense inversió” a la xarxa ferroviària catalana van coincidir “amb governs del PP” i “amb uns anys en què el Govern de la Generalitat estava en altres coses i no es preocupava de reclamar que aquestes inversions es fessin”.

Finalment, pel que fa a la possibilitat que el Tribunal Constitucional suspengui la reforma del Codi Penal i la de la renovació del mateix àrbitre constitucional, Illa ha considerat “bastant inaudit i greu que es pugui ni tan sols plantejar l’alteració d’un procés que correspon al poder legislatiu, al Congrés de Diputats, que és on rau la sobirania nacional”. Tot i això ha volgut “mantenir prudència” atès que de moment no s’ha pres cap decisió.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut