Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Illa retreu a l’independentisme que “gesticuli” però no “tingui coratge” per dir que Juvillà ja no era diputat

|

- Publicitat -

El cap de l’oposició i president del grup del PSC-Units, Salvador Illa, ha reclamat a l’independentisme “respecte per la veritat” i que aclareixi quan van saber que el parlamentari de la CUP Pau Juvillà va deixar de ser diputat. En una intervenció al Congrés Extraordinari del partit del Vallès Occidental Sud, el líder del PSC ha retret a Junts, ERC i la CUP que es dediquin a “gesticular, gesticular i gesticular posant en risc el que representa el Parlament” però, en canvi, no tinguin “el coratge de dir les coses pel seu nom i per dir la veritat”. D’altra banda, Illa ha retret el ‘no’ d’ERC a la reforma laboral tot preguntant-se si “són més d’esquerres Junqueras, Rufián o Aragonès que Ros (UGT) o Pacheco (CCOO)?”.

El polític socialista ha fet referència a l’aval dels sindicats majoritaris al text i ha lamentat que els republicans no hagin vist “útil” millorar la negociació col·lectiva, les condicions de vida d’una cambrera de pis o d’un transportista. “La política útil no és dogmàtica o partidista, que busca un canvi de cromos”, ha afegit i, en la mateixa línia, s’ha qüestionat si “els diputats d’ERC són més d’esquerra que els representants dels treballadors”, tot afegint un “va, home, va”, molt aplaudit per la militància.

Publicitat

La norma per modernitzar el món del treball es va aprovar gràcies al vot erroni d’un diputat del PP, Alberto Casero, després que els parlamentaris conservadors d’Unió del Poble Navarrès (UPN) trenquessin la disciplina de vot. El líder del PSC també ha demanat “respecte per les institucions” en aquest cas, tot recordant que el Congrés “té unes normes de funcionament” i ha mostrat el seu suport amb la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, present a l’acte. “Si s’ha equivocat i no ha estat a l’altura, vostè sabrà”, ha reblat, referint-se a Casero.

També s’ha dirigit als populars per preguntar “on quedava el sentit d’Estat” del partit que presideix Pablo Casado, i que s’ha oposat amb fermesa a la reforma laboral, encara que era un pacte fruit del diàleg social. “Tant patriotisme i ara juguen a desprestigiar Espanya amb els fons europeus i les institucions no donant suport a un acord entre empresaris i treballadors”, ha reblat.

Et pot interessar  Illa promet l'impossible: assegura que defensarà els interessos de Catalunya sense "incomodar" el govern espanyol

En aquest punt ha fet una crida als militants a explicar de manera “àmplia i potent” el que significa la reforma laboral a Catalunya, que veu com la llei “més important de la legislatura” i, d’aquesta manera, “deixar cadascú al seu lloc” i “demostrar què vol dir ser d’esquerres i fer política útil”.

D’altra banda, l’exministre de Sanitat s’ha mostrat convençut que la seva “aposta per la política útil s’està obrint pas dia a dia a Catalunya”, davant d’un Govern que “no va”, que “té un horitzó impossible” de culminar la independència i una “entesa dolenta, per ser molt suau” entre socis.

A més, Illa ha insistit que no s’ha reunit en qualitat de cap de l’oposició amb el president del Govern, Pere Aragonès, aquest any i ha tornat a demanar una trobada amb el màxim dirigent de la Generalitat. “Ell es vol reunir amb els seus i li donen carabasses. Nosaltres sempre que ens cridi, hi anirem”, ha afirmat, abans de desitjar que la conversa es pugui produir “en els pròxims dies”. “Els socialistes hem tingut i seguirem tenint una actitud de mà estesa i de no perjudicar Catalunya”, ha subratllat.

Pel que fa a la pèrdua de l’escó de Juvillà arran d’una resolució de la Junta Electoral Central (JEC), ha instat als partits independentistes a respondre a la pregunta de quan sabien que el cupaire deixava de ser diputat del Parlament. “Són responsables tots tres, que ens diguien quan ho sabien, quin dia”, ha afegit. A més, Illa ha aprofitat per enviar públicament “una abraçada” al cupaire, que ha anunciat recentment que pateix un càncer. “Pensem políticament molt diferent, però té tot el meu respecte i està passant per un moment difícil”, ha dit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut