Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Illa promet l’impossible: assegura que defensarà els interessos de Catalunya sense “incomodar” el govern espanyol

Critica que els darrers governs independentistes han "incomodat molt el govern d'Espanya però no han aconseguit res"

|

- Publicitat -

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha garantit aquest dilluns que defensarà Catalunya i els seus interessos davant del govern espanyol encara que hi tingui una bona relació. “Jo no mesuro el meu èxit per si incomodo molt o poc”, ha assegurat durant un col·loqui al Círculo Ecuestre. El dirigent socialista ha criticat que els darrers governs independentistes han “incomodat molt el govern d’Espanya però no han aconseguit res” i ha advertit la ciutadania que “si es tracta d’incomodar molt ja saben qui han de votar i què passarà: destrucció mútua assegurada”.

Illa ha explicat que la seva prioritat si acaba governant la Generalitat serà la gestió dels serveis públics, amb especial atenció a l’educació, la sequera, les infraestructures i les energies renovables. Per fer front a la falta d’aigua, ha proposat augmentar la capacitat d’emmagatzematge actual que té Catalunya en embassaments i també dessalant la del mar. “És car, però encera és més car no tenir aigua”, ha advertit.

Publicitat

També s’ha referit al finançament i s’ha compromès a acabar amb la “competència fiscal deslleial”, que “ha de ser desterrada d’Espanya i d’Europa”, tot i que ha admès que “no depèn exclusivament de la Generalitat”. Ha proposat posar en marxa el consorci tributari entre l’Estat i la Generalitat perquè recapti impostos “sempre en col·laboració” entre ambdues administracions i ha indicat que cal “corregir” el dèficit fiscal que situa Catalunya com a tercera comunitat autònoma en aportació de recursos i catorzena en rebre’n. “Puc entendre que en determinades circumstàncies excepcionals pugui ocórrer això, però no em sembla que pugui ser un plantejament recurrent”, ha afirmat, i s’ha erigit com a algú “capaç de resoldre-ho”.

Et pot interessar  Aragonès creu que Junts no exigirà el traspàs de Rodalies si governa perquè "no ho va prioritzar" durant la negociació

Defensa l’amnistia

Preguntat per la llei d’amnistia que s’està tramitant a les corts espanyoles, ha defensat que “a Catalunya li convé la política del govern d’Espanya actual” perquè “la convivència està menys ressentida” i hi ha hagut “una certa normalització en l’àmbit institucional”. Ha dit entendre “que hi hagi gent que en tingui dubtes” però ha insistit que “és el camí correcte”.

Sobre el retorn de les empreses que van canviar la seu social arran del procés independentista, ha apostat per generar “estabilitat i certeses” per afavorir-lo i ha criticat qui vol aconseguir-ho “amb amenaces”. Ho ha dit en referència a Junts, que va proposar incentivar la tornada i sancionar les organitzacions que s’hi oposin.

Governar amb Junts: “Veurem”

L’exalcalde de Barcelona i actual regidor a l’Ajuntament, Xavier Trias, ha obert la porta a un hipotètic govern amb el PSC en funció dels resultats de les eleccions catalanes del 12 de maig. Davant d’aquesta possibilitat, Illa ha reivindicat la política de pactes dels socialistes amb pràcticament totes les formacions –excepte Vox i Aliança Catalana, ha subratllat–, però no ha entrat a valorar la situació plantejada per Trias. “Veurem”, ha dit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut