Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Illa: “Les dones només han avançat en drets amb governs socialistes”

|

- Publicitat -

El líder del PSC en el Parlament, Salvador Illa, ha assegurat aquest dissabte que, a Espanya, “les dones només han avançat en drets amb governs socialistes”, perquè considera que la seva és l’única formació que prioritza el feminisme: “Som l’únic partit que ha prioritzat sempre, i per sobre de tot, les polítiques feministes, per sobre de banderes i de guerres nacionalistes”, ha defensat, barrejant la civada amb l’ordi, durant la seva intervenció telemàtica durant la clausura de l’Escola Feminista del PSC ‘Dolors Renau’.

Així, ha afirmat que l’Executiu espanyol situa la igualtat de gènere com a eix transversal en tots els ministeris i accions polítiques, “afermant els avanços assolits per governs socialistes davant aquells partits que pretenen eliminar-los”. Així ha alertat que “els antifeministes estan a les institucions, en partits que governen o donant suport a governs i imposant la seva agenda”, per la qual cosa ha situat la lluita contra la violència masclista com una prioritat.

Publicitat

“L’amenaça de l’extrema dreta qüestionant els drets de les dones ha de tenir una resposta contundent”, ha opinat, afegint que el feminisme és una força imparable que no pot fer marxa enrere. Per això, “com a ‘Govern alternatiu’ de Catalunya”, o sigui des de un tregne imaginari, ha advocat per reclamar propostes com l’elaboració d’un informe sobre la situació actual de les dones en el sector de les cures i el foment dels valors d’igualtat.

RAQUEL SÀNCHEZ
Si Salvador Illa hi ha intervingut telemàticament, abans i presencialment, la ministra Raquel Sánchez ha demanat passar “de la reflexió als fets” per aconseguir la igualtat de gènere i, en la línia del seu líder territorial, també ha mesclat peres amb taronges reafirmant el compromís del Ministeri que lidera per “repensar la mobilitat i les ciutats” i dissenyar polítiques estructurals que tinguin un impacte clar i directe en la igualtat de gènere i en la qualitat de vida de les dones.

Et pot interessar  Illa promet l'impossible: assegura que defensarà els interessos de Catalunya sense "incomodar" el govern espanyol

Ha recordat que les dones “no tenen les mateixes oportunitats que els homes i tenen una doble càrrega de treball” ja que es veuen obligades a assumir les responsabilitats laborals i les derivades de les tasques domèstiques. Davant aquest pronòstic, ha remarcat que les dones “no són un col·lectiu, sinó que es tracta de la meitat de la població”, per la qual cosa han de tenir garantides polítiques adaptades.

També ha reafirmat la voluntat de l’Executiu central de fomentar les carreres de ciències, enginyeries i matemàtiques entre les dones, a més de frenar la feminització de la pobresa i la “relació dolorosa” entre dones i vulnerabilitat, accentuada després de la pandèmia derivada del Covid-19.

ADRIANA LASTRA
Per la seva banda, la sotssecretària general del PSOE, Adriana Llastra, ha qualificat de “vergonyós” que el PP que no recolzi la tipificació com a delicte europeu de la violència de gènere a Brussel·les: “Això és molt seriós, el PP de Pablo Casado és una amenaça contra les dones i les dones anem a actuar en conseqüència”, ha dit, i ha assenyalat que la política del líder popular s’assimila a la de polítics d’extrema dreta europeus com Marine Li Pen, Matteo Salvini i Viktor Orbán.

“Els demano a les dones espanyoles que quan vagin a votar en qualsevol elecció, recordin que el PP acaba de votar contra elles, acaba de votar contra les dones”, ha declarat i ha assenyalat que el camí és llarg, però que això no ho fa més difícil, sinó més urgent: “Potser nosaltres no arribem a veure un món completament lliure de tota injustícia contra les dones, però hem de recórrer juntes aquesta part del camí”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut