Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Illa enterra la destral de guerra per demanar que no es bloquegin els pressupostos espanyols

|

- Publicitat -

El líder del PSC, Salvador Illa, ha demanat als grups que permetin la tramitació dels pressupostos, que el projecte es pugui discutir al Congreso i que allà “tots els grups tinguin ocasió de fer-hi aportacions”. “Ningú que tingui una visió progressista i d’esquerres pot estar en contra d’aquest projecte de pressupostos, pot millorar-lo, però no bloquejar la seva discussió ni tramitació”, ha argumentat Illa. Avui, el cap de l’oposició ha considerat que no s’havien de mostrar les discrepàncies del PSC amb els independentistes i ha convidat a que si es consideren “progressistes i d’esquerres” votin a favor dels pressupostos.

El termini per a presentar una esmena a la totalitat als pressupostos acaba divendres a les 12 del migdia. ERC ha apuntat a una esmena a la totalitat als pressupostos si el PSOE no respon satisfactòriament a les seves demandes i JxCat se la planteja “si no hi ha cap avenç significatiu”. Les esmenes a la totalitat seran votades amb posterioritat, de manera que encara que algun partit polític en presentés una, posteriorment podria desdir-se’n i acabar votant a favor dels pressupostos.

Publicitat

Una de les demandes que plantegen els republicans i Junts és el blindatge del català a la llei audiovisual. En aquest sentit, Illa ha afirmat que els socialistes defensen la cultura catalana i el català. I ha emplaçat a treballar “amb discreció però amb eficàcia” perquè la llei audiovisual respecti les llengües cooficials d’Espanya i, en particular, el català. Aquesta resposta tímida no és suficient per garantir que les plataformes de distribució de continguts audiovisuals dins de l’estat espanyol estaran obligades a incloure el català a la plataforma.

D’altra banda, pel que fa als pressupostos de la Generalitat del 2022, que el Govern negocia amb la CUP-NCG, el PSC ha tornat a allargar la mà a l’executiu. Amb tot, ha lamentat que encara no coneixen les línies mestres ni els detalls per poder valorar el projecte. “En allò que depengui del PSC, Catalunya tindrà pressupostos”, ha insistit. D’aquesta manera, Illa ha donat a entendre ara que el PSC podria aplanar el camí als pressupostos catalans si ERC i Junts també ho fessin amb els pressupostos espanyols al Congreso.

Et pot interessar  Illa diu que prioritzarà els partits d'esquerres per formar Govern si pot ser investit president

Illa ha fet aquestes declaracions des del Penedès, on ha mantingut diverses reunions de treball i ha visitat espais de la comarca. Concretament, ha visitat l’empresa Brose del sector de l’automoció, a Santa Margarida i els Monjos; s’ha reunit amb la Federació de Productors de Cava, a Sant Sadurní d’Anoia i amb el Grup Bardinet, a Gelida.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut