Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Illa dona una de freda i una de calenta al Govern: Allarga la mà, però “no som socis ni ho serem”

|

- Publicitat -

El líder del PSC, Salvador Illa, ha tornat a allargar la mà a l’executiu, tot i que els van rebutjar per a negociar els pressupostos, però ha avisat que els socialistes són “alternativa”: “No som socis d’aquest Govern ni ho serem”. En una entrevista a l’ACN, ha dit que no demana eleccions, sinó un executiu que governi, i ha deixat en mans de Pere Aragonès la decisió de si s’ha de sotmetre a una qüestió de confiança com s’havia compromès amb la CUP en la investidura.

“Jo tinc per costum complir els compromisos, ell sabrà si els ha de complir”, ha afegit. Illa també ha lamentat que els comuns, facilitant la tramitació dels comptes al Parlament, hagin optat per “falcar” un executiu “que no funciona” en lloc de construir una alternativa.

Publicitat

Illa ha expressat que els socialistes han bastit una alternativa mitjançant “el govern alternatiu” –la forma en què el grup parlamentari s’ha organitzat per fer oposició a l’executiu d’Aragonès- i que continuaran allargant la mà. “Com ha estat la resposta? Tancant la porta, però jo seguiré estenent-los la mà i amb tot allò que pugui ajudar el PSC hi serà”, ha dit.

De fet, els socialistes es van oferir en diverses ocasions a negociar els comptes de la Generalitat, però el Govern no s’hi va avenir. Ara, pendents de l’aprovació final dels pressupostos el 23 de desembre al Parlament, Illa dubta que pugui tornar a parlar amb l’executiu per a negociar esmenes.

“Hi ha hagut una actitud molt clara d’Aragonès”, ha lamentat Illa, que ha argumentat que al Govern no li ha fet falta seure amb els socialistes perquè ha congeniat amb els de Jéssica Albiach. “És legítim que ho facin, però hem vist pel mig Barcelona com a moneda de canvi entre ERC i els comuns”, ha criticat Illa, que ha lamentat que hagin optat per “ajudar que es mantingui una cosa –l’executiu- que no funciona”.

El PSC registra 327 esmenes al pressupost i proposa canvis al Reglament del Parlament

Els socialistes han entrat 327 esmenes als pressupostos de la Generalitat. L’apartat en el qual s’hi han registrat més esmenes ha estat Educació: 89. “Té feina el conseller Josep González Cambray”, ha valorat Illa, que ha avançat que una de les esmenes proposa dedicar més diners a fomentar l’ús de l’anglès a l’escola, com a tercera llengua.

Et pot interessar  Illa es renta les mans en el 'cas Koldo': admet que va reunir-se una vegada amb Koldo García però afirma que el Ministeri no li va comprar res

D’altra banda, Illa ha explicat que suggeriran canvis en el Reglament del Parlament perquè els grups puguin registrar esmenes que contemplin moviments de partides entre departaments. Ara no ho poden fer, i Illa ho considera “un segrest de la veu de la cambra”.

Illa creu que Aragonès “s’equivoca” en no convocar la taula de partits i confia que “ho corregirà”

A l’espera d’una nova reunió de la taula de diàleg entre governs, Illa ha considerat que el pròxim pas hauria de ser reunir la taula de partits a Catalunya. El PSC l’ha reclamat reiteradament. Malgrat la negativa del Govern, Illa ha dit que no ha tirat la tovallola: el diàleg entre catalans “acabarà produint-se”. Ha afegit que Aragonès “s’equivoca” en no voler-la convocar, ha recordat que l’expresident Quim Torra sí que ho fa fer i creu que el cap del Govern “ho corregirà”. De fet, ha afegit que Aragonès està “incomplint un compromís, i ho sap”.

Illa: “Aragonès té l’obligació de representar els catalans a la Conferència de Presidents”

El líder del PSC ha assegurat que el president del Govern té “l’obligació d’assistir a la Conferència de Presidents”, que s’ha de celebrar al gener a la Palma. Aragonès ha condicionat la seva assistència a la Conferència de Presidents Autonòmics al fet que l’ordre del dia inclogui la possibilitat d’ampliar el fons covid per al 2022, i que hi hagi “transparència” amb la gestió dels Next Generation.

“Què vol dir que ‘no hi vaig si no se’m garanteix res’?”, ha recriminat Illa, que diu que Aragonès té “l’obligació” de representar els catalans en fòrums multilaterals. “L’hi demanen els seus col·legues, Ximo Puig, Francina Armengol; que ajudi a la construcció de l’Espanya plural i que vagi a les conferències a defensar els interessos de Catalunya”, ha afegit Illa, que sí que ha lloat que la consellera Laura Vilagrà participés en la preparatòria.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut