Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1585
La República

Illa carrega ara contra TV3: “De vegades semblen agitadors o defensors d’una causa”

El candidat del PSC pretén que els independentistes “passin pàgina”

Agències 02/02/2021
Pla obert de Salvador Illa, aplaudint en acabar un acte polític a la seu del partit, l'1 de febrer del 2021. Horitzontal.

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha demanat un “canvi de rumb” de TV3 i Catalunya Ràdio perquè de vegades “sembla més que són agitadors o defensors d’una causa que un servei públic que informa amb imparcialitat i transparència”. En una entrevista a Onda Cero, Illa ha dit que “en diverses ocasions s’han saltat el seu mateix llibre d’estil”. El candidat ha defensat reprendre la taula de diàleg entre governs i entre partits catalans. Preguntat sobre què plantejaria si fos president de la Generalitat al Gobierno en aquest espai entre executius, Illa ha dit que els 44 punts que va proposar Pedro Sánchez li semblen “un magnífic inici per començar a resoldre coses concretes a Catalunya”.

D’altra banda, el candidat ha avalat que els presos polítics participin en la campanya si la justícia els ho permet amb el tercer grau. “No hi tinc cap inconvenient”, ha afegit. Illa també ha expressat que no té “res a dir” si els presos no volen l’indult perquè el Gobierno “està obligat a tramitar-lo si s’ha fet la petició”. “Si no el volen, que no el vulguin, no tinc res a dir”, ha ratificat el candidat, que defensa que els presos no tinguin “cap privilegi ni cap perjudici”.

Illa ha defensat el diàleg dins de la llei i ha rebutjat que sigui el moment de tirar endavant un nou estatut. Tot i la reivindicació del diàleg, el candidat ha dit que les prioritats ara mateix són “derrotar el virus, reactivar l’economia i garantir que ningú quedi enrere”.

Pel que fa a la pandèmia, Illa reclama més recursos per a la sanitat i reforçar l’atenció primària a Catalunya. L’exministre de Sanitat ha dit que no canviarà el seu discurs respecte a quan ocupava el Ministeri amb crítiques cap a les comunitats sobre la gestió de la pandèmia perquè “tots ho han fet el millor que han pogut i han hagut de prendre decisions que no són senzilles”. “Com a candidat no entraré en desqualificacions”, s’ha compromès.

Illa ha fet una crida a “passar pàgina” i s’ha reafirmat que si els independentistes superen el 50% el 14-F “es continuaria perdent el temps” amb un “viatge cap a cap banda”. El cap de llista del PSC ha dit que no té “cap inconvenient” en què els partits independentistes defensin les seves posicions però ha rebutjat els plantejaments “unilateralistes” o que tenen voluntat de “trencar el marc de convivència”.