Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Iglesias i Illa s’escaquegen de la comissió d’investigació sobre la gestió de les residències

Al·leguen que el Consell d’Estat diu que les cambres autonòmiques “no tenen potestat” per requerir-lo

Agències 19/11/2020
Pla mitjà del vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, en un primer pla i del ministre de Sanitat, Salvador Illa, en segon terme en roda de premsa a Moncloa el 19 de març del 2020 (horitzontal)
El vicepresident segon espanyol, Pablo Iglesias, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, no compareixeran dilluns vinent a la comissió d’investigació sobre la gestió de les residències durant la crisi de la covid-19 que té engegada el Parlament. Així ho han fet saber en dues cartes dirigida al president, Roger Torrent, avisen que no acudiran al·legant que el Parlament no pot forçar-los. “És criteri reiterat del Consell d’Estat que els parlaments autonòmics no tenen potestat per requerir la compareixença d’autoritats, funcionaris o agents, actuals o pretèrits, de l’Estat. Per això, en la meva condició d’autoritat de l’Estat he d’atendre a allò establert als dictàmens mencionats”, diuen tots dos, citant vuit decisions d’aquest organisme.
Illa i Iglesias estaven citat per al proper dia 23 de novembre des que la setmana passada el president de la comissió d’investigació, Vidal Aragonés, li fes arribar la petició per acudir el mateix dia que també està citat el president espanyol, Pedro Sánchez. La intenció de les compareixences demanades és que els responsables polítics donin compte al Parlament del paper que va desenvolupar l’administració pública en elements com la gestió de la crisi, el tractaments als malalts i residents, o la provisió d’EPIS i d’altres recursos per les residències de gent gran. Tradicionalment, els càrrecs o excàrrecs de l’Estat han rebutjat acceptar la citació assegurant que, efectivament, el Consell d’Estat diu que els parlaments autonòmics no poden forçar-los. Igualment, però, no hi ha cap normativa que els impedeixi, si volen, comparèixer malgrat ser autoritat estatal.

Qui també estan citats a comparèixer a la comissió d’investigació són els consellers de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, i de Salut, Alba Vergés, però per a la sessió del 7 de desembre. Ells, en ser càrrecs d’obediència autonòmica, sí estan obligats a acudir a la cita.