Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Iceta tira de tòpics per criticar la CUP i criticar que siguin “rellevants pel futur Govern”

|

- Publicitat -

El ministre de Política Territorial i líder del PSC, Miquel Iceta, veu “difícil” que la CUP pugui ser “factor d’estabilitat” per al futur Govern. En una entrevista a ‘La Vanguardia’, Iceta ha considerat que és “una anomalia” que els anticapitalistes siguin “rellevants per als suports del futur Govern, i que apareguin com a més moderats que Junts”. “Recordo aquell espot en què empenyien una furgoneta, la llençaven per un barranc i ho celebraven. Se’m fa difícil veure que un partit amb aquesta psicologia pugui ser un factor d’estabilitat”, ha argumentat. D’altra banda, el ministre veu “algunes dificultats” per aprovar la reforma del delicte de sedició per l’aritmètica parlamentària actual.

Iceta ha dit que la iniciativa s’iniciarà quan el president del Gobierno, Pedro Sánchez, ho determini, i que això “té bastant a veure amb les possibilitats reals que es pugui aprovar o no”. “Em costa veure quines majories podrien aprovar aquesta reforma”, ha reconegut. El dirigent socialista ha dit que no veu els partits conservadors “gaire disposats a aquesta operació”, però que tampoc hi acaba de veure “els independentistes admetent que van cometre un delicte”. I ha deixat temps a què l’executiu espanyol faci una proposta i aleshores es pugui discutir “sobre una fórmula concreta” on “potser es produeixin aproximacions”. Però no situa una data en el calendari perquè la iniciativa es traslladi al Congrés.

Publicitat

D’altra banda, sobre els indults, Iceta ha reiterat que estan en tramitació i ha negat que tinguin calendari ni que estiguin “supeditats” a res, tampoc a les eleccions a Madrid. Ha insistit que els indults per als polítics empresonats estan “en fase de tramitació, a l’espera dels informes preceptius”. “Això no és una peça en un cronograma polític, és una obligació que té el govern espanyol de tramitar una sol·licitud i donar-li resposta”, ha afegit.

Et pot interessar  La CUP defensarà "una nova economia catalana" que ajudi a avançar cap a la independència a la campanya del 12-M

Encara amb un Govern per formar, Iceta ha dit que la taula de diàleg entre governs s’ha de reunir quan hi hagi executiu a Catalunya i “quan aquest vulgui”. Independentment de les enteses a la Generalitat, Iceta ha insistit que l’agenda del govern espanyol amb Catalunya és de “retrobada”. D’altra banda, sobre Junts, el primer secretari del PSC ha dit que li semblava “impensable” que “un partit que ve del camp nacionalista conservador hagi superat [a la CUP] en la via rupturista”. Davant la possibilitat d’un nou Govern entre ERC i Junts, Iceta ha lamentat que significarà “una prolongació gairebé agònica de l’anterior legislatura”. “M’agradaria equivocar-me i poder ser optimista, però això no pinta bé”, ha afegit.

A l’entrevista, Iceta considera que la legislatura està blindada fins al 2023, tot i la sortida del vicepresident Pablo Iglesias del govern espanyol per presentar-se com a candidat a les eleccions de Madrid. Reconeix que no es pot descartar absolutament res en política, però veu a l’executiu “en una obsessió per aprofitar bé els fons europeus, i això és totalment contradictori amb un avanç electoral”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut