Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Hongria i Polònia frustren la declaració de Granada amb el seu veto al text sobre migració

El punt sobre la qüestió migratòria torna a quedar-se en una simple declaració del president del Consell Europeu per la negativa de Budapest i Varsòvia

|

- Publicitat -

Hongria i Polònia tornen a bloquejar un acord europeu sobre migració. L’oposició de Budapest i Varsòvia ha impedit tirar endavant a 27 la declaració de Granada amb el text sobre migració que es preveia inicialment. El punt sobre la qüestió migratòria s’ha quedat en una simple declaració del president del Consell Europeu, Charles Michel, el mateix format amb què es va resoldre el també veto d’Hongria i Polònia al text migratori en la cimera del juny.

Les declaracions del primer ministre hongarès d’extrema dreta, Viktor Orbán, ja havien incendiat el debat abans de començar-lo. Orbán havia dit que Hongria i Polònia havien estat “violades legalment” pels acords migratoris que els estats han tirat endavant per majoria qualificada i als quals ells s’oposen.

Publicitat

El consens s’ha vist frustrat novament

El text bloquejat per Hongria i Polònia apunta que la migració és un “repte europeu que requereix una resposta europea”. També indica que la “migració irregular ha de ser immediatament abordada d’una manera determinada” i remarca el compromís de “no permetre que siguin els traficants qui decideixen qui entra a la UE”.

“Perseguirem un enfocament integral de la migració que combini una major acció exterior, associacions integrals mútuament beneficioses amb els països d’origen i de trànsit, abordant les causes d’arrel de la migració, oportunitats per a la migració legal i una protecció més eficaç de les fronteres exteriors de la UE”, diu el text, que subratlla que cal “lluitar decididament contra el crim organitzat i el tràfic d’éssers humans”, entre d’altres.

Von der Leyen remarca l’ampli suport

En la roda de premsa posterior a la trobada, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha confiat poder trobar “bones solucions en migració”. “La migració és i sempre serà, el que és important és que la gestionem bé”, ha dit, tot remarcant que hi ha un ampli suport entre els 27 sobre la dimensió exterior.

Al seu torn, Michel ha defensat una estratègia “holística” i ser “més actius i operacionals contra els traficants”. Tant Von der Leyen com Michel han reivindicat els acords amb països tercers, tant els d’origen com de trànsit.

Sobre el fet que la declaració no inclogui el paràgraf sobre migració, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en representació de la presidència espanyola del Consell, ha dit que aquest era un dels “riscos”, però ha remarcat que la cimera informal a Granada estava convocada principalment per abordar l’agenda estratègica de la UE.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut