Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Guirigall de mocions a l’Ajuntament de Barcelona sobre Hasél, les protestes i la violència

|

- Publicitat -

El ple de Barcelona ha condemnat aquest divendres la violència dels darrers dies durant els aldarulls en les manifestacions contra l’empresonament de Hasel, ha demanat indultar al raper i també ha instat a revisar el model policial. Ara bé, ha estat impossible aconseguir un missatge unànime. Diversos grups han presentat propostes relacionades amb els fets d’aquests dies a la ciutat però després d’un llarg debat només se n’han aprovat dues: una presentada per BComú (amb els vots favorables d’ERC i JxCat i els vots contraris de la resta) i una presentada pel PSC (amb els vots favorables de Cs, PP i Barcelona pel Canvi; l’abstenció de BComú i JxCat; i el vot contrari d’ERC).

Concretament, la proposició dels Comuns aprovada amb els vots dels dos grups independentistes al consistori recull diversos punts. En primer lloc, insta el govern espanyol a tramitar de forma “urgent” l’indult a Hasel, a Valtònyc i qualsevol altre artista condemnat pels delictes “contra sentiments religiosos o d’escarni públic, contra la Corona o d’enaltiment al terrorisme”. En segon lloc, demana garantir els drets fonamentals com la llibertat d’expressió a través de la modificació del Codi Penal i la derogació de la llei mordassa. En relació als aldarulls, el text condemna els danys al mobiliari i als béns per “expressions violentes”, dona suport als comerciants afectats i fa una crida a la manifestació “pacífica”. També dona suport als manifestants i agents de policia ferits, amb menció especial a la noia que ha perdut un ull. El darrer punt insta al Parlament a crear una comissió d’estudi per revisar el model d’unitats policials. Inicialment, la proposta dels Comuns instava a prohibir les bales de foam, però el redactat final s’ha transaccionat amb JxCat i ERC.

Publicitat
Et pot interessar  Colau confirma l’esmena xantatge a la totalitat dels pressupostos per forçar entrar al govern de Barcelona

D’altra banda, la proposició que ha presentat al ple el PSC, i que s’ha aprovat amb el suport de Cs, PP i Barcelona pel Canvi, l’abstenció de BComú i JxCat i el vot contrari d’ERC se centra únicament en els aldarulls. El text condemna “sense matisos” els fets violents dels darrers dies, defensa la manifestació “pacífica”, manifesta suport al teixit comercial i expressa solidaritat a les persones afectades pel vandalisme i la violència. També expressa el reconeixement a la tasca dels serveis públics, manifesta suport a la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i el conjunt dels cossos policials de seguretat, i fixa que l’Ajuntament col·labori “amb els afectats”, posant a disposició els seus mitjans de suport i acompanyament tècnic i jurídic.

Per contra, s’han rebutjat les propostes presentades per Ciutadans, PP i Barcelona pel Canvi, que no han comptat amb el suport suficient per tirar endavant.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut