Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Grande-Marlaska haurà d’explicar al Congreso com pensa garantir la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí

|

- Publicitat -

El PP, Vox i Ciutadans dedicaran bona part de les seves preguntes de control al govern espanyol en el proper Ple del Congreso a l’eventual concessió d’indults als condemnats pel procés independentista a Catalunya, una mesura contra la qual diumenge els tres partits protestaran en una manifestació a la plaça de Colón uqe ha convocat la plataforma cívica Unión 78. A més, els populars dirigiran una interpel·lació al Govern perquè concreti si concedirà aquesta mesura de gràcia i aclareixi si reformarà el delicte de sedició del Codi Penal “com a pagament polític als seus secessionistes”. Un debat que donarà lloc a una moció que els populars sotmetran a votació en el Ple de la setmana següent.

L’ofensiva dels de Pablo Casado contra els indults inclou també la presentació al Congrés d’una proposició no llei per demanar al Govern espanyol que denegui l’indult als condemnats per sedició, una iniciativa que el PP ja va registrar divendres passat.La polèmica entorn de la voluntat que ha expressat el Govern central de ‘perdonar’ els presos del procés marcarà el Ple de control d’aquest dimecres, al qual no acudirà el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè està de viatge oficial a l’Argentina i Costa Rica. Amb la seva absència, seran la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, els destinataris de les preguntes de l’oposició respecte a l’aplicació d’aquesta mesura excepcional però també sobre la taula de diàleg amb Catalunya.

Publicitat

Per la seva banda, el portaveu de Justícia del PP, Luis Santamaría, vol que el ministre, Juan Carlos Campo, anticipi si el seu pla és indultar els condemnats per sedició contravenint els informes “desfavorables” del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Consell Fiscal. El també popular Carlos Rojas ha registrat una altra pregunta sobre Catalunya, perquè la ministra de Defensa, Margarita Robles, expliqui si “pot garantir que el Govern central no es plegarà a les exigències” de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, relatives a la presència de l’exèrcit en aquesta comunitat.

Et pot interessar  Nogueras, després de l'aprovació de l'amnistia al Congrés: "Això no és un punt final. Continuem"

Al titular d’Interior, Fernando Grande Marlaska, es vol dirigir a la portaveu de Junts, Miriam Nogueras, per instar-lo a explicar de quina manera pensa garantir el Govern “el respecte a la immunitat dels eurodiputats”, en referència a l’expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, després que el Tribunal General de la UE hagi decidit paralitzar provisionalment la suspensió de la immunitat parlamentària de tots tres.

A més el diputat d’Unió del Poble Navarro (UPN) Carlos García Adanero, demanarà al ministre de Política Territorial i Funció Publica, Miquel Iceta, que li expliqui si el Govern espanyol defensa el dret d’autodeterminació.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut