Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Giró, convençut que el Govern aprovarà els pressupostos amb el PSC al febrer i que no trigaran a anunciar-ho

|

- Publicitat -

L’exconseller d’Economia Jaume Giró vaticina que el Govern aprovarà els pressupostos amb el PSC al febrer, que no trigaran a anunciar-ho i veu “molt difícil” que JxCat pugui acordar-los perquè no els han donat “una resposta positiva” a moltes de les seves propostes. En una entrevista a ‘El Nacional‘, Giró critica que l’executiu situï com a qüestions “extrapressupostàries” grans projectes com el Hard Rock o el Quart Cinturó, que exigeixen tant socialistes com JxCat per tirar endavant els comptes. I ha dit que ERC també ha pactat els pressupostos generals de l’Estat amb Pedro Sánchez per polítiques que no consten a cap partida pressupostària, com la reforma del Codi Penal. “Ells saben que això s’ha fet sempre”, retreu.

El dirigent de JxCat també ha carregat contra els republicans per treballar ara “a correcuita” per arribar a un pacte amb el PSC. Ha assegurat que quan ell ocupava la cartera d’Economia va avisar que “el millor seria un acord d’ampli espectre, sense tancar la porta als socialistes” i que “en aquell moment, a ERC li va semblar un escàndol”. “Van dir que no, van perdre molt de temps, i ara tenen pressa a pactar”, ha etzibat.

Publicitat

De les propostes de JxCat, Giró explica que n’hi ha que no han tingut una resposta positiva d’ERC, com la d’actualitzar els mòduls de suport a l’escola concertada o qüestions fiscals. I apunta que falta “humilitat i cultura de govern” en l’executiu de Pere Aragonès. Malgrat que el Govern va dir que havia acceptat una cinquantena de propostes de JxCat, Giró creu que és “del tot insuficient” perquè no és tan important la xifra, sinó que en les “fonamentals” no hi estan d’acord.

Et pot interessar  Aragonès titlla la proposta de finançament d'Illa de "cafè descafeïnat i aigualit per a tothom"

Per a Giró, el model de país que representa ERC és el dels comuns i això fa que s’hi senti “molt allunyat”. També critica a aquells que tenen la visió que “no s’ha de negociar res amb Madrid, que no s’ha de pactar”: “És evident que s’ha de dialogar. No conec cap altra manera d’avançar que no sigui dialogar, negociar i pactar; i com més poder té l’altre, més has de negociar”, argumenta.

Giró, que es va mostrar partidari de continuar al Govern davant la consulta de JxCat a la militància, manté que hagués estat millor quedar-se dins de l’executiu. Apunta que ERC havia actuat perquè hi hagués “raons objectives” per sortir-ne, però que per a Junts era millor continuar-hi: “A vegades t’has d’empassar gripaus, assumir contradiccions”. I s’ha manifestat a favor “d’ocupar tots els espais possibles de poder polític”. D’altra banda, ha demanat assumir que la unitat independentista no existeix i que “pràcticament no ha existit mai”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut