Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Giró, contundent amb el Gobierno: “El país cau a trossos pels incompliments de l’Estat”

|

- Publicitat -

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha carregat aquest dimecres contra el govern espanyol pel baix grau de compliment de les inversions promeses a Catalunya. “Fonamentalment, el país cau a trossos pels incompliments de l’Estat”, ha apuntat en una entrevista a ‘Els Matins de TV3’. Giró ha recordat que el percentatge d’execució de les inversions al país per part del Govern “s’acosta al 90%”, mentre que el de l’executiu espanyol se situa “vora el 60%”. “Hi ha problemes any rere any, i la situació és evident”, ha afegit. Per altra banda, el conseller ha destacat la riquesa que genera a Catalunya –ha subratllat que és un contribuent net dins la Unió Europea- i que rebre els fons europeus és “un dret”.

Durant l’entrevista, Giró ha recordat que Catalunya genera prop del 20% del PIB espanyol, mentre que tan sols rep el 14% de les inversions totals a l’Estat. El conseller ha assegurat que ha traslladat les seves preocupacions en diverses ocasions a la ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, però que la resposta sempre ha estat la mateixa. “Ella mira pel seu àmbit, i veu tota una sèrie de comunitats autònomes des d’on s’han de fer equilibris”, ha comentat.

Publicitat

Malgrat tot, Giró ha volgut posar en relleu que els pressupostos catalans presentats aquest dimarts són “els més ambiciosos de la història”, amb un increment de la despesa del 17,3%. Si bé és cert que bona part de l’augment es deu al fons de recuperació europeus, el conseller ha destacat que, sense aquesta partida, el pressupost creixeria un 10,7% en termes interanuals.

Et pot interessar  El turisme a Catalunya ja supera en un 3,4% les xifres prepandèmia: el primer trimestre tanca amb més de 2 milions de visitants estrangers

Creació d’una energètica pública

Al llarg de l’entrevista, Giró també ha estat preguntat pel projecte d’una energètica pública, una iniciativa anunciada aquesta setmana i que , segons el Govern, es posarà en marxa a partir del segon semestre de 2022. En aquest sentit, el conseller ha anunciat que l’executiu invertirà 4 MEUR inicials en estudiar la viabilitat del projecte per després posar-lo en marxa. “És una cosa que necessita temps, però puc garantir que el compromís del Govern és clar i determinat”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut