Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

García-Castellón ignora la Fiscalia i envia la causa del Tsunami al Suprem

Argumenta que “s’ha refermat la tesi inicial” de terrorisme i que la "gravetat" dels fets requereix d'un òrgan "objectiu i funcional" per a jutjar-los

|

- Publicitat -

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha rebutjat el recurs de la fiscalia contra la seva decisió d’enviar una exposició raonada al Tribunal Suprem perquè investigui per un delicte de terrorisme en la causa del Tsunami Democràtic l’expresident Carles Puigdemont, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i deu persones més. En la seva resolució, García Castellón apunta que després de les últimes diligències practicades, “s’ha refermat la tesi inicial” de terrorisme. En el cas de la protesta de l’aeroport del Prat, subratlla que els concentrats “portaven armes i artefactes de similar potència destructiva”, el que demostra, diu, la planificació violenta de l’acció. A més, critica el paper de la fiscalia en aquest cas.

García Castellón creu que “cal reflexionar sobre el fet singular d’haver d’insistir davant l’òrgan que té com a missió promoure l’acció de la justícia en defensa de la legalitat sobre la contundència, quantitat i nitidesa dels indicis que permeten sostenir la qualificació inicial per delicte de terrorisme”. En el seu escrit, desestima l’argument de la fiscalia, que va sostenir que no existeixen elements de judici nous entre la resolució del passat 6 de novembre i l’exposició raonada.

Publicitat

El jutge es remet al que ja va dir en la petició al Suprem, on desenvolupa la documentació aportada pels Mossos d’Esquadra sobre la protesta a l’aeroport del Prat del 14 d’octubre del 2019. També fa referència a la sol·licitud enviada al jutjat de l’Hospitalet de Llobregat que va obrir diligències per la mort d’una persona al Prat, així com els escrits de personació de diversos policies nacionals que van resultar lesionats amb incidents que van tenir lloc el 18 d’octubre.

El magistrat remarca que les diligències practicades fins ara, “lluny de descartar, han permès consolidar, podent-se comprovar ara amb major claredat que el 6 de novembre, que la tesi de qualificació inicial s’entreveu, en aquest moment inicial, com a plausible”.

Al Prat “es van utilitzar armes i artefactes de similar potència destructiva”

García Castellón assenyala que en la protesta de l’aeroport del Prat “es van utilitzar armes, artefactes i substàncies de similar potència destructiva, com ara artefactes pirotècnics, mecanismes per disparar projectils metàl·lics, extintors”. A més remarca que es van llençar contra els agents des d’una altura de fins a dues plantes carros portaequipatges, extintors, pedres, ampolles, vidres, metalls i fustes. “Alguns d’aquests elements es portaven per part de les persones concentrades, podent-se constatar amb això la planificació de l’acció executada per Tsunami Democràtic i la voluntat d’imprimir un caràcter violent a la mateixa”, diu el magistrat.

Et pot interessar  El TC desestima el recurs de Junqueras contra la decisió d'excloure'l de les eleccions generals del 2019

El fiscal també remarcava que l’exposició raonada s’havia presentat quan el ministeri públic ja havia recorregut en apel·lació la resolució que acordava dirigir la causa contra els investigats. García Castellón replica que aquest recurs no té efectes suspensius.

També rebutja l’argument de fiscalia que assegurava que l’exposició de motius es va acordar sense fonament i sense haver ocorregut circumstància alguna que ho justifiqués. El magistrat al·ludeix als més de 100 folis de l’exposició, justament perquè la fiscalia “pugui il·lustrar-se sobre els motius de la mateixa”. “En cap cas pot admetre’s que no té cap fonament”, conclou.

El magistrat conclou que la “gravetat dels delictes que en aquest moment s’entreveuen, la clara afectació que aquests van tenir respecte als interessos generals i les estructures econòmiques essencials de l’Estat, els danys concrets que es van causar als perjudicats i les greus lesions patides per les víctimes del delicte, no només exigeixen el seu esclariment promovent l’acció de la justícia”, sinó que a més exigeixen que l’enjudiciament el porti a terme l’òrgan judicial que té la competència “objectiva i funcional” per fer-ho, en referència a la sala segona del Tribunal Suprem.

En una altra resolució, García Castellón també rebutja el recurs de Marta Rovira contra la decisió de cursar una comissió rogatòria a Suïssa perquè comuniqui el seu parador.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut