Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Gairebé la meitat dels barcelonins considera “dolenta o molt dolenta” la gestió del Govern Colau

|

- Publicitat -

Les darreres dades del Baròmetre Municipal apunten una baixada de tres punts en la intenció de vot a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, però encara la situen com a guanyadora de les pròximes eleccions. Tanmateix, el resultat és agredolç per la líder del consistori, ja que torna a suspendre amb un 4,1 —pitjor nota que el desembre— pel que fa a la seva valoració entre els ciutadans.

En termes generals, la gestió municipal té una valoració dolenta. El 60,1% dels barcelonins creuen que la situació ha empitjorat respecte de l’any passat i el 47,1% titlla la gestió dels governants de dolenta o molt dolenta.

Publicitat

Segons el Baròmetre, 11,9% té intenció de votar Barcelona en Comú, quan al desembre del 2021 era del 14,8%. ERC quedaria segona, a un punt (10,9%) i amb millors resultats que en el baròmetre anterior (10,2%). El PSC seria la tercera força amb el 7,5% dels suports, Junts n’obtindria el 3,4%, la CUP el 2,9%, el PP l’1,7%, VOX l’1,1% i Cs el 0,8%. Al Baròmetre apareix el PDECAT amb un 0,2% d’intenció de vot i que no sortia en l’anterior onada, mentre que Valents-Barcelona perd el 0,1% en intenció de vot que va aconseguir al desembre.

D’altra banda, un 35,8% dels barcelonins assegura que no sap a qui votarà, gairebé dos punts per sobre que al desembre; i un 11,9% s’abstindria, gairebé dos punts més.

Maragall el millor valorat i Bou el pitjor

L’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, és el que obté una millor puntuació en valoració i coneixement amb un 5,2. De fet, només aprova ell i Neus Munté (Junts), que obté un 5. El líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ocupa la tercera posició, tot i que suspèn, amb un 4,7 i Colau un 4,1. Per darrere, hi ha Mari Luz Guilarte de Cs amb un 3,7, Eva Parera de Valents amb la mateixa nota i Josep Bou (PP) és el pitjor valor amb un 3.

Què preocupa els barcelonins?

Si es pregunta quin és el problema més greu que té la ciutat, el 22% assegura que la inseguretat. La percepció d’aquest àmbit ha empitjorat, ja que el desembre del 2021 van ser el 20,8% els ciutadans que van assegurar que la inseguretat era el principal problema.

Et pot interessar  Les bases de BComú diuen no al pressupost de Collboni si manté el "bloqueig" a un govern abans de divendres

En segon lloc, hi ha la neteja, que és per a l’11,5% dels barcelonins el problema més greu, xifra que millora en comparació amb l’onada anterior (11,8%). La resta de problemes més greu per als barcelonins són la gestió municipal (7,7%), l’accés a l’habitatge (7,3%), el turisme (6,1%) i la congestió del trànsit (5,7%). A més distància apareixen la contaminació i el medi ambient (3,4%), la gestió i organització del trànsit (3,4%) i l’atur i les condicions de treball (3,2%), entre d’altres.

D’altra banda, gairebé la meitat dels enquestats creu que l’estat actual de l’economia a Barcelona és molt dolent o dolent i el 58% diu que ha empitjorat. A més, el 43,3% assegura que la situació econòmica de la seva llar ha empitjorat, tot i que el 46,8% contesta que la situació per torbar feina serà millor.

El Baròmetre pregunta també per alguns temes d’actualitat, com la inflació. Així, el 64,4% dels barcelonins assegura haver modificat els seus hàbits a l’hora de fer servir els electrodomèstics, el 51,1% en l’ús de la calefacció a l’hivern i el 46,5% en la compra d’aliments.

Els resultats mostren també que el 42% dels ciutadans estan molt preocupats per la guerra a Ucraïna i el 41,2% ho estan bastant. I és que el 36,3% creuen que aquest conflicte tindrà moltes conseqüències sobre la situació econòmica de Barcelona. Relacionat amb el mateix conflicte, el 30,5% valora molt positivament l’acollida de refugiats que està fent la ciutat.

Per acabar, el 31,1% dels barcelonins assegura que es quedarà a la ciutat aquest estiu i no marxarà enlloc i el 57,8% assegura que ho farà per motius econòmics. Només l’1,6% diu que no sortirà per motius relacionats amb la pandèmia de la covid-19. Un 26,5% estiuejarà en algun lloc de Catalunya, el 25,5% en algun lloc de l’estat espanyol i el 17,3% marxarà a l’estranger.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut