Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Francisco Bañeres, el fiscal que va marxar d’un acte en sentir a Torrent dir que hi ha “presos polítics”, proposat com a fiscal superior de Catalunya

Álvaro García Ortiz també proposa al Consell Fiscal el nomenament de Neus Pujal com a fiscal en cap de Barcelona

|

- Publicitat -

 El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, ha presentat aquest dimarts al Consell Fiscal la propostes de nomenament de Francisco Bañeres com a fiscal superior de Catalunya, càrrec que ja ocupa, i el de Neus Pujal com a fiscal en cap de Barcelona. Ningú més ha presentat candidatura per a fiscal superior i, per tant, el Consell Fiscal l’elevarà al Consell de Ministres perquè el faci oficial. En el cas de la Fiscalia Provincial de Barcelona, Neus Pujal, ex fiscal d’àrea de Sabadell, substituirà Concepción Talón, que s’acaba de jubilar, ja que tampoc s’ha presentat cap altre candidat. El procés de nomenament serà el mateix que el de Bañeres.

Bañeres, fiscal des del 1985, va iniciar la seva trajectòria a Les Palmes de Gran Canària. El 1993 va ser destinat a Catalunya, on va coordinar el servei d’incapacitacions i després el de delictes econòmics a Barcelona, on va dur una part del ‘cas Palau’. El 2014 va ser nomenat tinent fiscal de la Fiscalia Superior, i el novembre del 2017 va substituir José María Romero de Tejada, després que aquest morís de forma sobtada. El febrer del 2018 va ser una de les autoritats de la judicatura que es va aixecar de la cadira i va marxar de l’acte al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona on l’aleshores president del Parlament, Roger Torrent, va dir que a Catalunya hi havia “presos polítics”. Des d’aleshores la fiscalia ha acusat diversos líders independentistes en judicis contra el ‘procés’, però Bañeres ha mantingut un perfil públic baix.

Publicitat

Per la seva banda, Pujal, fiscal des del 1989 i sempre ha exercit a Catalunya. Va començar a Cerdanyola del Vallès, va seguir a Sabadell, on va ser fiscal d’àrea del 2008 al 2022, i on, per exemple, s’ha instruït el ‘cas Mercuri’ de corrupció municipal contra l’exalcalde de la ciutat Manuel Bustos. A Barcelona va estar adscrita a diversos serveis especialitzats com el contenciós-administratiu, menors, família, registre civil, jurat o sinistralitat laboral. Des del maig del 2022 ha estat en comissió de servei a la Fiscalia Superior i, per exemple, ha dut el judici contra la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret.

Et pot interessar  La Fiscalia de la censura: demana dos anys de presó pels tuitaires que van criticar la família que volia el 25% de castellà a Canet
Publicitat

Opinió

Minut a Minut